Hlavní obsah

Na Modravě zkolabovala padesátiletá turistka a zemřela

Novinky, jky

Padesátiletá žena v sobotu dopoledne zkolabovala hned na začátku výletu na Modravě. Záchranářům Horské služby se ji bohužel už nepodařilo resuscitovat. Kolaps ženy nahlásil její manžel společně s její sestrou. Snažili se o její resuscitaci už před příjezdem horské služby a záchranářů, ale stejně jako později i oni, bez úspěchu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ženě nezachránil život ani rychlý zásah Horské služby.

Článek

„Dostali jsme hlášení o kolapsu ženy před čtvrt na jedenáct dopoledne s tím, že k paní zároveň jede sanitka a také letí vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně. Ihned jsem vyrazil na skútru ze stanice HS na Kvildě a během čtvrt hodiny jsem dorazil na místo, tedy na Rybárnu v oblasti Modravy,“ uvedl zasahující člen Horské služby Šumava Jaromír Forst.

Forst dodal, že po příjezdu zjistil, jak na tom žena v současné chvíli je, a po zjištění okolností okamžitě použil defibrilátor, aby pacientku oživil. Následujících patnáct minut pak pokračoval v resuscitaci.

Poté na Modravu dorazil i vrtulník. Ani lékař posádky letecké záchranné služby však i přes veškeré pokusy navrátit jí životní funkce musel konstatovat smrt.

„Náš záchranář byl na místě rychle, vše, co pro pacientku udělal, bylo vysoce profesionální a obvykle účinné. Bohužel však tentokrát nepomohl ani defibrilátor,“ doplnil k sobotnímu zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám