Hlavní obsah

Policie obvinila sedm lidí, při prodeji nafty prý krátili daň

– Praha • Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila sedm lidí, kteří se podle ní měli podílet na krácení daně z přidané hodnoty při nákupu nafty. Skupina podle kriminalistů nakupovala od listopadu 2009 do září 2010 od společností sídlících v jiných státech EU motorovou naftu, kterou do ČR dovážela v cisternách. Z nakoupené nafty skupina neodvedla DPH a následně ji prodávala za výrazně nižší ceny než konkurencer. Škodu kriminalisté odhadují na 810 miliónů korun

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Lidé, kteří se podíleli na trestné činnosti, působili jako jednatelé, společníci, zaměstnanci či osoby jednající ve prospěch obchodních společností se sídlem v ČR. Převážně šlo o společnosti s ručením omezeným,“ uvedl mluvčí. Policie stíhá šest mužů a jednu ženu ve věku od 23 do 63 let pro trestný čin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Podle policistů byla většina získaných peněz vyváděna do zahraničí.

Prověřování tohoto případu bylo podle Ibeheje velice složité. Šestačtyřicetiletý cizinec, který byl hlavním organizátorem, měl totiž podle něho v rámci svého utajení dosazovat do statutárních orgánů společností, jež naftu fakticky nakupovaly a prodávaly, takzvané bílé koně.

„Jakmile se o jejich obchody začaly zajímat orgány činné v trestním řízení, hlavní organizátor všechny transakce velmi rychle převedl na nové společnosti, jejichž personální obsazení však bylo prakticky identické, a tak mohlo docházet k pokračování v trestné činnosti,“ uvedl mluvčí.

Kriminalisté zajistili v souvislosti s případem několik miliónů korun, jeden dům a dva byty. Seznam zajištěných věcí by se však mohl ještě rozrůst. Všem obviněným hrozí až desetileté vězení. U dvou hlavních organizátorů policie podala podnět ke vzetí do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám