Hlavní obsah

Sedmička chirurgů za smrt pacienta nemohla, rozhodl soud

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Spokojeně mohli v pátek dopoledne odcházet od brněnského Městského soudu lékaři z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří. Soud je zprostil viny za smrt pacienta po těžké operaci. Sedmičce chirurgů pomohly závěry znalců v čele s profesorem Pavlem Pafkem, podle kterých k žádnému pochybení nedošlo. Lékařům hrozily až čtyři roky za mřížemi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na lavici obžalovaných chirurgy posadil státní zástupce s tvrzením, že lékaři zanedbali pooperační péči u staršího muže, který byl operován s karcinomem žaludku. Pacient při operaci navíc přišel o slezinu, přesto se po zákroku jeho stav rychle zlepšoval a po dvou týdnech se uvažovalo o jeho propuštění z nemocnice.

Jenže pak nastoupily teploty a zánět, stav se rychle zhoršoval, muž musel být převezen na specializované pracoviště Fakultní nemocnice u sv. Anny, kde byl uveden do umělého spánku, prodělal dalších sedm reoperací a nakonec po několika týdnech zemřel.

„Lékaři postupovali v souladu s poznatky současné medicínské vědy,“ odůvodnila osvobozující verdikt soudkyně Barbora Sýkorová. Obžaloba byla sice podána na základě znaleckého posudku, další znalci ale pochybení lékařů odmítli.

Zánět šel těžko odhalit

„Na konci je každý moudrý a rozdává rozumy. Studoval jsem průběh den po dni a myslím, že kolegové nepochybili. Příčinu obtíží bylo těžké zjistit proto, že uložení zánětu bylo pod bránicí na rozhraní mezi dutinou břišní a hrudní. I moje osobní zkušenost je taková, že tyto záněty se poznávají velmi obtížně,“ konstatoval profesor Pafko.

„Myslím, že bychom postupovali víceméně stejně. Pacient se opravdu lepšil, po 13 dnech se uvažovalo o jeho propuštění domů, pak ale došlo k tomu zhoršení, následovalo přeložení do fakultní nemocnice a sedm dalších operací. Lékaři dělali, co mohli, bohužel to dopadlo tak, jak to dopadlo,“ dodal Pafko.

Proces ale ještě není možná u konce, státní zástupce bude ještě zvažovat odvolání k brněnskému Krajskému soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám