Hlavní obsah

Policie zadržela podezřelé ze silvestrovského napadení ve Varnsdorfu

– Varnsdorf
Právo, ape

Policisté ve čtvrtek zadrželi dva z pachatelů, kteří měli ve Varnsdorfu nedaleko ubytovny Sport napadnout o silvestrovské noci tři lidi a při útoku měli vykřikovat rasistická hesla. V nejbližší době by zadrženým mělo být sděleno obvinění. Kvůli napadení se ve Varnsdorfu znovu zvedla vlna emocí a na neděli je ohlášená demonstrace.

Foto: Libor Zavoral , ČTK

Policie ve Varnsdorftu. Ilustrační foto

Článek

„Oběma zadrženým pachatelům bude v nejbližší době sděleno obvinění z výtržnictví a ublížení na zdraví,“ řekla Právu děčínská policejní mluvčí Petra Trypesová. Pachatelům hrozí až pět let vězení. Navíc je stále ve hře rasový podtext, o němž policisté rozhodnou až na základě výslechu obviněných.

Na skupinu tří lidí mělo zaútočit pět mladých Romů. Napadnout měli staršího muže, jeho syn ho bránil. „"Uslyšel jsem, jak na mě křičí: 'Co čumíš, ty bílá svině!',“ řekl televizi Nova muž, který po incidentu skončil v nemocnici. Další byl ošetřen ambulantně.

Na Šluknovsku se loni odehrálo několik napadení s rasovým podtextem. Jedno z nich, kdy velká skupina romských mladíků surově zbila několik místních, zavdala příčinu k řadě protiromských demonstrací, které se zejména ve Varnsdorfu na podzim odehrály.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám