Hlavní obsah

Za valentýnskou bankovní loupež dostal muž 7,5 roku vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Z bankovní loupeže obžalovaný 31letý Jaroslav Filip z Krupky na Teplicku si má podle ústeckého krajského soudu odsedět 7,5 roku. Loni na svátek svatého Valentýna s plynovou pistolí v ruce přepadl pobočku Komerční banky v Krupce a odnesl si odtud více než 883 tisíc v českých korunách a eurech. Filip u soudu svou vinu popřel, peníze prý nalezl, když vylétly z protijedoucího auta. Tomu ale soud neuvěřil.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jaroslav Filip před ústeckým krajským soudem

Článek

Loupež se stala loni 14. února kolem 14:30. Podle obžaloby Filip maskovaný v černé kukle vstoupil do banky, kde měl donutit namířenou plynovou pistolí dvě zaměstnankyně banky, aby s ním šly do pokladní místnosti a tam mu vydaly peníze.

Celkem přes 667 tisíc korun a téměř 8900 euro. Pak odešel, ženám ještě měl sdělit, že pokud některou zahlédne u okna, bude střílet. Jedna ze svědkyň auto zahlédla a popsala i část jeho registrační značky, což dopomohlo k dopadení pachatele.

Filip u soudu tvrdil, že peníze i pistoli nalezl v igelitové tašce, která vylétla z protijedoucího auta.

Nevalná finanční situace

„Zastavil jsem a šel jsem se podívat, co to je. V igelitové tašce byly peníze, tak jsem to vzal a jel domů,“ řekl u soudu. Podle soudu je ale taková obhajoba nelogická, případný jiný pachatel neměl důvod, aby peníze z auta vyhazoval, když ho nikdo nepronásledoval. Navíc tvrdil, že v igelitové tašce byla s penězi i zbraň s pouzdrem, podle soudu by se tam ale nevešla.

Za vším mohla být pravděpodobně Filipova špatná finanční situace, měl řadu půjček a úvěrů, podle obžaloby dlužil téměř půl milionu korun a nebyl schopen všechny dluhy hradit. „Moje situace nebyla valná,“ komentoval to Filip, kterého uháněly banky a společnosti, u kterých měl úvěr. Sliboval jim, že zaplatí. To po loupeži také činil, některé dluhy splatil a ukládal si desítky tisíc na své účty.

Banka v Krupce byla loni na jaře přepadena třikrát. Z březnového a dubnového přepadení byl obviněn 36letý policista, který měl přepadnout ještě dvakrát banku v Oseku. Při loupeži měl použít služební pistoli, jeho případ se ale k soudu zatím nedostal. Rozsudek ve Filipově případě by mohl padnout už ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám