Hlavní obsah

Pro zraněnou školačku letěl ke sjezdovce vrtulník

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipno nad Vltavou

Záchranářský vrtulník musel ve čtvrtek těsně před dvanáctou dopoledne přiletět ke kramolínské sjezdovce v Lipně nad Vltavou pro dvanáctiletou dívku, která si těžce poranila nohu po pádu na sjezdovce. Upadla na mokrém sněhu tak nešťastně, že jí nepomohlo ani dobré lyžařské bezpečnostní vybavení, které měla.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Nehodu jsme dostali nahlášenou deset minut před půl dvanáctou dopoledne. K pádu došlo nedaleko naší stanice, takže jsme byli rychle na místě. Došli jsme k závěru, že si po pádu zlomila stehenní kost, čemuž nasvědčoval veliký krevní otok v této oblasti nohy,“ informoval Právo zasahující člen Horské služby Šumava Aleš Fejfar.

Proto přivolal vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic (LZS). Ještě před jeho příletem dívenku místní záchranáři ošetřili, umístili do vakuové matrace a za sněžným skútrem ji transportovali k heliportu nad Kramolínem, kde si školačku převzala posádka vrtulníku a přepravila na traumatologii do českobudějovické nemocnice.

Celá záchranná akce trvala, jak Fejfar připomněl, pouhých 45 minut, a řadí se tak k nejrychlejším ve spolupráci s LZS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám