Hlavní obsah

Ukrajinka osmkrát udeřila druha sekyrou, ve vězení stráví osm let

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Za pokus zavraždit svého druha odešla ve čtvrtek šestačtyřicetiletá Ukrajinka Larysa Anatolijivna Saraban od královehradeckého soudu s trestem osmi let vězení. Soud navíc rozhodl, že po jeho odpykání bude vyhoštěna zpět na Ukrajinu. Žena svého druha po hádce osmkrát udeřila sekyrou, z toho nejméně pětkrát do hlavy. K činu se přiznala.

Foto: René Chvalina, Právo

Ukrajinka Larysa Anatolijivna Saraban odešla od soudu s osmi lety za mřížemi

Článek

Soud její přiznání, beztrestnou minulost a znalecké posudky v oboru psychiatrie a psychologie vyhodnotil jako polehčující okolnosti a rozhodl o trestu pod spodní hranicí. Obžalované ženě v opačném případě hrozilo vězení na deset až osmnáct let. Larysa Saraban i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

K tragédii došlo loni v červenci ve Dvoře Králové nad Labem v zahradní chatce. Vysokoškolsky vzdělaná Saraban tam po předchozí hádce nejméně osmkrát udeřila sekerou druha a způsobila mu mnohačetná sečná zranění a tříštivé zlomeniny lebky. Přítele poprvé udeřila ve spánku, a když se probudil a začal se bránit, udeřila znovu a znovu. Motivem činu měly být finanční problémy, nevěra partnera a to, že se s ní chtěl rozejít kvůli jiné ženě.

Chtěla jsem ho jen seknout do rukou. Pak už mi totálně přecvaklo v hlavě.
odsouzená

„Zabít jsem ho nechtěla, jen jsem se mu chtěla pomstít za to, jak mi fyzicky i psychicky ubližoval. Chtěla jsem ho jen seknout do rukou. Pak už mi totálně přecvaklo v hlavě,“ uvedla u soudu Saraban. Na otázku předsedy soudu proč nezavolala druhovi ihned záchranku, odpovídala Ukrajinka, že to její přítel odmítal. Po útoku si dokonce s přítelem ještě povídali a poté ještě žena odešla do restaurace pro cigarety.

„Když jsem se vrátila, byl celý v krvi a pokálený. Zavolala jsem záchranku i policii,“ upřesnila Saraban. Muže nakonec zachránili lékaři za minutu dvanáct, protože žena zavolala záchranku až za čtyři hodiny. „Útok jednoznačně vedl k bezprostřednímu ohrožení života. V době kdy byl napadený přijat do nemocnice, visel jeho život na vlásku,“ uvedl ve středu u soudu soudní znalec.

Další soudní znalec potvrdil, že žena jednala zkratovitě a afektovaně. Sám poškozený u soudu prohlásil, že prostě emocionálně vybouchla. Na otázku soudu jestli by se svou družkou ještě chtěl žít, jen pokrčil rameny. Dokonce jí navštívil i ve vazbě a údajně požadoval peníze jako odškodné. Odsouzená Saraban, kromě osmi let za mřížemi a vyhoštění z republiky, musí zaplatit zdravotní pojišťovně více než 138 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám