Hlavní obsah

Soud poslal vraha na dvacet let za mříže

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Na dvacet let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal ve čtvrtek senát Krajského soudu ve Zlíně 44letého Jiřího Bartála z Kroměřížska. V červnu loňského roku měl brutálně zavraždit 58letou majitelku rodinného domu v Koryčanech, u které rok bydlel.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Jiří Bartál v soudní síni

Článek

Se spolubydlící osudového dne popíjel v hojné míře alkohol. Posléze se s ní pohádal a v kuchyni ji zezadu několikrát silně udeřil paličkou na maso do hlavy. Poté na ni vzal nůž. Podle krajského státního zástupce Lea Foltýna se Bartál za sebou snažil zamést veškeré stopy.

Zohyzděné tělo ukryl do vodovodní šachty o rozměrech 60x60x57 centimetrů, okraje poklopu zamazal vazelínou a nad něj rozložil noviny a koberec. Její oblečení spálil a zlikvidoval i vražedné nástroje.

V životě bych jí neublížil. Nezabil jsem ji.
Jiří Bartál

„Jedná se o vysokou míru brutality. Použil více nástrojů - paličku a nůž, kterými způsobil poškozené mnohačetná zranění,“ řekl Foltýn. Bezprostřední příčinou smrti bylo podle znalců rozhmoždění lebky a více než deset centimetrů hluboká bodná rána nožem do oblasti hrudníku. Žena měla rozdrcenou značnou část hlavy.

Obžalovaný muž se při prvních výpovědích z loňského června na policii a u okresního soudu, který rozhodoval o vzetí do vazby, k činu částečně doznal. Nyní u krajského soudu však vinu popřel. „V životě bych jí neublížil. Nezabil jsem ji,“ tvrdil Bartál.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová však byla opačného názoru a odsoudila jej za vraždu s rozmyslem. Obžalovanému hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný, v krajním případě doživotní trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám