Hlavní obsah

Na Trutnovsku vypadla z okna speciální školy desetiletá dívka

Právo, pra
Choustníkovo Hradiště
Aktualizováno

Tragédie se ve středu před sedmou hodinou ráno odehrála v Základní škole logopedické v Choustníkově Hradišti u Dvora Králové na Trutnovsku. Desetiletá žačka školy specializované na poruchy řeči a další vývojové komplikace vypadla z doposud nevyjasněných příčin z okna v horním patře budovy.

Desetiletá dívka vypadla z okna školyVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Dívka po pádu z jedenácti metrů na asfaltový chodník utrpěla těžká zranění a byla v kritickém stavu transportována vrtulníkem na speciální pracoviště královéhradecké Fakultní nemocnice.

“Utrpěla mnohačetná poranění,“ konstatoval náměstek ředitele nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl.

Dívka v kritickou chvíli údajně byla sama v jedné z místností internátní školy. „Nešlo o učebnu ani pokoj. Naprosto netušíme, co nešťastnému pádu z okna předcházelo. Veškerá bezpečnostní opatření máme v pořádku podle předpisů. Pravidelně sem chodí kontroly,“ tvrdí ředitelka školy Věra Konečná.

Škola na množství zhruba šedesáti školáků disponuje i optimálním počtem pedagogického personálu. „Nechybějí kvalifikovaní lidé ani na dohled nad internátně ubytovanými žáky,“ říká ředitelka.

Dětem bude těžké to vysvětlit

Tragédie, jakou speciální škola za několik desítek let existence nepamatuje, otřásla pedagogy i žáky.  „Děti jsou stresované z toho, co se okolo nich dělo a čemu nerozumějí. Dá nám hroznou práci je uklidnit, abychom s nimi mohli nadále pracovat,“ popisuje Konečná. Žáci většinou v jinak klidném prostředí školy v Choustníkově Hradišti tráví podle stupně handicapu optimální dobu a posléze přecházejí do obvyklého učebního procesu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Okno v horním patře budovy, z něhož školačka vypadla

Tragédie se stala ráno, kdy se děti chystají na dopolední výukový program. „Okolnosti případu doposud vyšetřujeme. Zatím nelze říci žádné bližší podrobnosti,“ sdělil mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Do školy chodí asi 60 žáků ve veku šesti až jedenácti let. Podle informací České televize je možné, že dítě spadlo nešťastnou náhodou, není ale vyloučeno, že se snažiloutéct. Ve škole prý dívka byla kvůli problémům v rodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám