Hlavní obsah

Dcera, která zapálila dům s matkou, je obviněna z pokusu o vraždu

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy

Případ sobotního požáru rodinného domu v Bohuňově na Svitavsku má další pokračování. Kriminalisté obvinili jednačtyřicetiletou ženu, která se přiznala k založení požáru, z pokusu o vraždu. V domě ve chvíli zapálení byla i její čtyřiasedmdesátiletá, špatně pohyblivá a téměř neslyšící matka. Dceři nyní hrozí až osmnáct let za mřížemi. Policisté podali návrh, aby obviněná byla vzata do vazby, o čemž rozhodne soud.

Foto: HZS Pardubického kraje

Požárem zasažený domek v Bohuňově

Článek

Už po prvním ohledání místa se spekulovalo o úmyslném založení požáru. „Šetřením po uhašení požáru bylo zjištěno, že jeho příčinou není technická závada, ale dům byl úmyslně zapálen. Jako pravděpodobný pachatel byla zjištěna jednačtyřicetiletá žena. Ta je dcerou čtyřiasedmdesátileté majitelky domu,“ uvedl v pondělí ředitel krajské policie Radek Malíř.

Žena podle vyšetřování zapálila na půdě staré noviny, od nichž potom chytil starý koberec. Shořela celá střešní a stropní konstrukce, škoda činí asi půl miliónu korun. Oběma ženám se podařilo včas z domu dostat.

Problémy s alkoholem

„Věc byla kvalifikována jako trestný čin vraždy ve stádiu pokusu. V případě, že bude žena uznána soudem vinnou, hrozí jí trest odnětí svobody na deset až osmnáct let,“ upřesnil Malíř. Dcera majitelky domu se policistům přiznala, že dům zapálila. Odmítá však, že by chtěla ohrozit svou matku na zdraví nebo životě.

Podle informací, která má Právo k dispozici, měla jednačtyřicetiletá žena problémy s alkoholem a se svou matkou dlouhodobé spory. Při založení požáru měla být dcera opilá. To však policie z taktických důvodů nechtěla potvrdit.

„Motivem činu měly být vzájemné dlouhodobé spory matky s dcerou, které pokračovaly i v den požáru,“ dodal Malíř.

Podobný případ loni

Podobný případ se stal loni v únoru na Orlickoústecku. Ivo Hovorka tehdy zapálil chatku, ve které byli čtyři lidé. Ti se před požárem zachránili skokem z okna ložnice v podkroví, jedna žena utrpěla těžké zranění, nezletilý chlapec byl zraněn lehce. Další dva muži se zranili při hašení požáru. Soud Hovorku potrestal za pokus o vraždu 16 lety vězení, rozsudek zatím není pravomocný.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Svitavsku někdo zapálil rodinný dům

V noci na sobotu hořel v Bohuňově na Svitavsku rodinný dům. Škoda se vyšplhala asi na půl miliónu korun. Nikdo nebyl zraněn. Hasiči nevylučují, že požár někdo...

Výběr článků

Načítám