Hlavní obsah

Úplatky za řidičáky se v Ostravě předávaly na toaletě magistrátu

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Okresní soud v Ostravě pokračuje od pondělí v rozplétání aféry, týkající se kšeftování se zkouškami řidičů na ostravském magistrátu. V kauze je obžalováno devět mužů, mezi kterými jsou zkušební komisaři z radnice a také majitelé a zaměstnanci autoškol. Policie mimo jiné zjistila, že úplatky se předávaly na toaletě magistrátu.

Antonín Měsíc v úplatkářské aféře autoškolyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Korupčnímu jednání, z něhož se podařilo odhalit nejspíš jen malý zlomek, učinila přítrž policie, která si předloni v létě z magistrátu v poutech odvedla několik zkušebních komisařů. Spolu s nimi byl obviněn i jejich šéf Antonín Měsíc. Následně policie pozatýkala i zaměstnance a majitele několika autoškol.

Všichni muži jsou stíhání na svobodě. „Bylo prokázáno, že na toaletách magistrátu se ve čtyřech případech předávaly peníze,“ řekla státní zástupkyně Miriam Teichmannová. Díky úplatkům si klienti zajišťovali hladký průběh zkoušek.

Samozřejmě je to smyšlená kauza policie, která mne možná chtěla zkriminalizovat.
Antonín Měsíc

Obžaloba ale má více bodů. Muži jsou ve čtyřech případech obžalovaní z přijímání úplatků a u dalšího jednání, při kterém se předání peněz nepodařilo prokázat, se jedná o zneužití pravomoci veřejného činitele a zneužití pravomoci úřední osoby.

Jeden z obžalovaných navíc v době, kdy pracoval na magistrátu, působil také v autoškole. Organizoval kurz zdokonalování odborné způsobilosti, do kterého se přihlásily desítky účastníků. Zaplatili za to od deseti do třiceti tisíc korun, žádné školení ani jízdy ale neabsolvovali a vše se vykazovalo pouze papírově.

Propuštěn jeden zaměstnanec

Případ se podařilo odhalit díky odposlechům a také díky nasazení policejního agenta, který předstíral zájem o kurz. Obžalovaní považují obvinění za vykonstruované a cítí se nevinní. „Samozřejmě je to smyšlená kauza policie, která mne možná chtěla zkriminalizovat,“ řekl obviněný šéf zkušebních komisařů Antonín Měsíc.

Policie se případem začala zabývat poté, co se na ni obrátilo vedení magistrátu. „Obviněni byli čtyři zaměstnanci magistrátu. S jedním z nich byl rozvázán pracovní poměr dohodou, další tři byli přeřazeni na jinou práci,“ řekl mluvčí radnice Michal Bayer.

Hlavní líčení pokračuje v pondělí a v úterý výslechem svědků, pak bude odročeno. V dalších týdnech pak soud bude mimo jiné přehrávat odposlechy, které obžalované muže údajně usvědčují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám