Hlavní obsah

Podvodník si šel do školy ověřit padělané vysvědčení

Právo, Aleš Fuksa
Bojkovice

Úsměvnou historku si vyslechli policisté v Bojkovicích na Uherskobrodsku. Na jejich služebnu přišel v minulých dnech třiatřicetiletý muž, který tvrdil, že byl podveden. Za pětadvacet tisíc si koupil falzifikát maturitního vysvědčení, i když sám dosáhl jen výučního listu. Údajně byl sám překvapený, že se jedná o padělek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Muž ze Starého Hrozenkova pracoval v létě loňského roku v Praze, kde potkal muže, jenž mu nabídl možnost získat maturitní vysvědčení. Sám studovat ale nechtěl, protože prý na studium nemá čas,“ přiblížil policejní mluvčí Aleš Mergental. Jeho známý jej ale ubezpečil, že nebude třeba se namáhat. Stačí prý zaplatit 25 tisíc korun.

„Muž na nabídku přistoupil a požadovanou částku mu předal. Asi po měsíci za ním přišel onen známý s téměř ještě mokrým vysvědčením,“ poznamenal Mergental. Podle falešného maturitního vysvědčení prospěl obyvatel Starého Hrozenkova ze tří předmětů u maturitní zkoušky na jedné z ekonomických středních škol v Praze.

„Kulaté razítko a podpis nechyběly. Známý mu řekl, že je vše vyřízené a už nikam nemusí chodit,“ sdělil mluvčí.

Z nepochopitelných důvodů se však muž ze Starého Hrozenkova po několika týdnech rozhodl své „studium“ na pražské ekonomce prověřit. Obrátil se proto přímo na školu, kterou měl podle vysvědčení vystudovat. Zaměstnanci střední školy mu k jeho překvapení odpověděli, že jde o falzifikát a že na jejich škole nikdy nestudoval.

„Nečekal, že mu řeknou, že se jedná o padělek. Bojkovickým policistům proto na závěr příběhu oznámil, že byl známým podveden a že mu vznikla škoda za pětadvacet tisíc korun,“ dodal Mergental.

Bojkovičtí policisté předali celý spis pražským kolegům, v jejichž teritoriu došlo k předání vysvědčení. Po prostudování spisu nemusí být z padělání a pozměňování úřední listiny obviněn jen muž nabízející falzifikát, ale i muž ze Starého Hrozenkova, který si ověřoval své „studium“ na pražské škole. Oběma tak hrozí až tříleté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám