Hlavní obsah

Soudce rozhodující o platech kolegů nebude potrestán

Právo, ČTK, vac
PRAHA

Kárný senát pražského vrchního soudu ve čtvrtek nepotrestal pražského soudce Martina Šalamouna za to, že rozhodl ve prospěch svých kolegů spor se státem o platech a později se o vyšší mzdu sám soudil.

Článek

Podle dnešního rozhodnutí kárného senátu Šalamoun působící na Obvodním soudu pro Prahu 5 neporušil žádný předpis, proto se ani nemohl kárně provinit. Nicméně předseda senátu Pavel Zelenka podotkl, že jeho postup nebyl správný.

Čermák: byl podjatý

Šalamoun i řada jeho kolegů tvrdí, že žaloby podali ze zoufalství a z trucu poté, co parlament soudcům opakovaně odebíral jejich zákonem stanovené třinácté či čtrnácté platy. Soudci zastávají názor, že podle služebního zákona, platného od května 2002, by měli brát řádově o desítky tisíc vyšší platy.

Podle ministra spravedlnosti Karla Čermáka ale Šalamoun tím, že podal žalobu, dal jasně najevo, jaký má v otázce soudcovských platů názor. "Znamená to, že byl podjatý a měl odmítnout o žalobách svých kolegů rozhodovat," zdůvodnil Čermák důvod podání kárné žaloby.

Ve sporu o výši platů už letos uspělo 11 soudců Nejvyššího soudu u Městského soudu v Brně. S připomínkou se nejprve obrátili na zaměstnavatele, Nejvyšší soud, ale nepochodili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám