Hlavní obsah

Česko stále trápí silný vichr, na Svitavsku v něm bouraly dva autobusy

Právo, Novinky, ČTK, lž. koc, ab
Aktualizováno

V silném větru havarovaly pátek na Svitavsku dva autobusy. Poryvy větru komplikují situaci i na jiných místech Česka, změna se neočekává po celý den. Na několika menších železničních tratích v noci popadaly stromy. Podle mluvčího ČD Radka Joklíka se některé již podařilo uvolnit a obnovil se na nich provoz.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Traktor s radlicí odhazoval sníh v Orlických horách

Článek

Na Svitavsku v pátek ráno sjely kvůli poryvům větru do příkopu hned dva autobusy. Jeden havaroval na silnici 360 ve směru na Litomyšl.

"Autobus s dvanácti cestujícími sjel mimo silnici a uvízl v příkopu," řekla mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová. Havárie se obešla bez zranění i bez škod, hasiči vůz vyprostili.

Následně ale v obci Kamenec u Poličky sjel opět kvůli poryvu větru do příkopu jiný autobus. Ani v tomto případě nebyl nikdo zraněn, v autobuse byl kromě řidiče jen jeden cestující.

Problémy na železnici

Pokud jde o situaci na železnici, popadané stromy blokují trať Horní Cerekev - Dobrá Voda u Pelhřimova. Několik spadaných stromů zablokovalo také koleje mezi Starým Městem pod Sněžníkem a Hanušovicemi v Olomouckém kraji. Odstraňování překážek tam pokračovalo i přes noc, podle předpokladů by měla být trať opět průjezdná kolem pátečního poledne. Vlakovou dopravu nahradily speciální autobusové linky.

V pátek kolem čtvrté hodiny ráno spadly stromy také na železniční trať mezi Ramzovou a Ostružnou na Jesenicku. Překážky se ale podařilo odstranit po zhruba 40 minutách.

Stromy brání podle mluvčího ČD Radka Joklíka v průjezdu i na trati Zátoň - Kubova Huť v Jihočeském kraji. "Týká se to většinou regionálních tratí v zalesněných úsecích," uvedl mluvčí ČD. O kalamitě podle něj hovořit nelze.

Na Vysočině 20centimetrové závěje na silnicích

Silnice na Vysočině pokrývá ujetý nebo rozbředlý sníh. V noci na pátek se kvůli silnému nárazovému větru tvořily na vozovkách místy až 20 centimetrů vysoké závěje, největší problémy působily na Žďársku. Sněhové jazyky komplikovaly jízdu i po ránu. Silnice jsou jízdné se zvýšenou opatrností, upozornila krajská správa a údržba.

Sněžení se do kraje vrátilo před půlnocí, týkalo se nejvíc Havlíčkobrodska, Žďárska a částí Třebíčska, uvedl dispečer krajské správy a údržby. V prvních ranních hodinách měli silničáři v terénu 81 sypačů a pak kvůli sněhovým jazykům i 54 traktorových radlic. Vítr se sice k ránu zklidnil, ale s možností výskytu sněhových jazyků by měli řidiči počítat i nadále, opatrní by měli být hlavně při jízdě ve vyšších polohách.

Ráno na Třebíčsku ještě foukal vítr rychlostí přes 40 kilometrů v hodině. Podle ČHMÚ může v pátek vítr dosáhnout i síly vichřice.

Na Náchodsku padaly větve

Na pětadvacet událostí souvisejících se silným větrem a deštěm zaměstnávalo od čtvrtka do pátečního rána hasiče v Královéhradeckém kraji. Nejvíce práce měli na Náchodsku a Trutnovsku, kde odklízeli stromy a větve, které spadly na elektrická vedení nebo blokovaly silnice.

„Ve čtvrtek v podvečer došlo v Havlíčkově ulici v Jaroměři k částečnému zřícení neobydleného domu. V době zřícení se uvnitř domu nikdo nenacházel,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Žahourková.

roblémy mohou mít na východě Čech také řidiči, neboť zejména ve vyšších polohách stále sněží. Silnice v Krkonoších a Orlických horách kryje souvislá vrstva sněhu, v Orlických horách hrozí na některých místech tvoření sněhových jazyků. V nižších polohách kraje prší.

V Krkonoších a Jeseníkách třetí stupeň lavinového nebezpečí

Po silném sněžení stouplo v pátek v Krkonoších lavinové nebezpečí na třetí stupeň z pětibodové škály. Za posledních 48 hodin na hřebenech napadlo okolo 60 centimetrů sněhu, uvedl lavinový specialista Pavel Cingr z Horské služby Špindlerův Mlýn.

Sníh padal na zmrzlý podklad při silném větru, který na závětrných svazích uložil velká množství sněhu. "Sněhová pokrývka je nestabilní. Pro nezkušené to znamená ukončení túr v nebezpečných oblastech," uvedl Cingr. Ve výjimečných případech může případný sesuv samovolných lavin ohrozit i horskou službou označené ohrožené frekventované cesty, například trasy výstupu.

Podobná situace je také v Jeseníkách, kde byl třetí stupeň vyhlášen v pátek ráno. Horští záchranáři varují návštěvníky hor, aby se nepouštěli nejen do lavinových katastrů, ale i do ostatních míst mimo turisticky značené cesty.

"Za posledních 24 hodin napadlo 40 centimetrů sněhu, navíc byl silný vítr. V některých lokalitách se ten sníh ukládal ve větších vrstvách. Na horách jsou závěje místy až 1,5 metru vysoké. Z tohoto důvodu jsme dnes přistoupili ke zvýšení lavinového stupně v lavinových katastrech z druhého na třetí lavinový stupeň," uvedl šéf jesenické horské služby Michal Klimeš.

Silnice na Harrachov je pro kamióny zavřená

V Libereckém kraji museli hasiči do pátečního rána vyjíždět k desítce případů popadaných stromů, žádné větší škody však hlášeny nejsou. „Hasiči odstraňovali stromy, které bránily průjezdu komunikací. V této souvislosti vzniklo i několik menších dopravních nehod,“ řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdeňka Štrauchová.

Ještě ve čtvrtek  večer okolo 21. hodiny spadl strom na projíždějící dodávku o obce Deštná na Českolipsku. Vůz se po nárazu několikrát otočil a skončil mimo vozovku. „Ve vozidle seděly tři osoby. Při nehodě byl zraněn pouze řidič, který měl zlomenou ruku,“ řekla mluvčí libereckých záchranářů Lenka Markovičová.

Silnice I/10 od Desné na Harrachov je od čtvrtečních 22:00 pro nákladní dopravu kvůli sněhu a uvízlým kamiónům neprůjezdná. V místě je několik desítek centimetrů sněhu.

Na hřebenech Jizerských hor a Krkonoš sněží, silně fouká a místy se tvoří takzvaná bílá tma.

Valaši se potýkají s vrstvou ujetého sněhu

Opatrně by měli jezdit také řidiči ve Zlínském kraji. Některé komunikace na Valašsku pokrývá rozbředlý sníh nebo zbytky sněhové kaše. Na cestách v horských oblastech pak leží až sedmicentimetrová vrstva ujetého sněhu. Stále navíc padá déšť se sněhem a viditelnost je tak vlivem srážek snížena.

Jihočeské silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností

Většina silnic první třídy v Jihočeském kraji je sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Platí to také o úseku dálnice D3 na Táborsku. Řidiči si musí dát pozor především na Prachaticku. Tam leží na vozovkách první třídy vrstva sněhu. Dopravu může komplikovat na území celého regionu silný nebo nárazový vítr.

Vichr v Teplicích ohnul reklamní tabule

Navátý sníh uzavřel v noci v Ústeckém kraji dvě silnice. Nesjízdné jsou úseky mezi Výsluním a Rusovou a Horní Halží a Nástupem na hřebenech Krušných hor. Obtížně jsou sjízdné silnice mezi Loučnou pod Klínovcem a Kovářskou a Kryštofovy Hamry a Výsluním. Silničáři v těchto místech zápolí se sněhovými jazyky.

„Je tam doslova bílá tma, celou noc padá sníh a do toho fouká silný vítr,“ popsala Právu situaci na inkriminovaném místě náměstkyně Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Lenka Holovská s tím, že ostatní silnice v kraji jsou sjízdné.

Motoristé ale musejí počítat s problémy na Děčínsku, pod kopcem Šébr u Varnsdorfu leží na silnici uježděný sníh a tvoří se ledovka. Před nárazovým větrem varují silničáři také na dálnici D8 a to v části mezi Prahou a Lovosicemi. V horském úseku mezi Ústím a hranicemi s Německem se k větru přidalo i sněžení a snížená viditelnost. Silnice je sice sjízdná, ale částečně pokrytá sněhem a mohou se tvořit sněhové jazyky.

Na Milešovce v pátek ráno podle měření Českého hydrometeorologického ústavu foukal vítr rychlostí asi 80 kilometrů za hodinu, mezi půlnocí a 4:00 ale průměrné hodnoty dosahovaly až 110 kilometrů za hodinu.

Od čtvrtečního večera hasiči vyjížděli celkem k 11 spadlým stromům na Teplicku. V Teplicích vítr ohnul až k zemi reklamní tabule u nákupního centra, hasiči také pomáhali odstranit spadlou lampu před sklárnou v městské části Řetenice.

Na Olomoucku místy rozbředlý či ujetý sníh

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují silničáři motoristům na většině vozovek v Olomouckém kraji. Na některých leží rozbředlý sníh či ujetá vrstva sněhu. Ve výše položených oblastech místy sněží.

Na rozbředlý sníh motoristé narazí na Šumpersku a Jesenicku na vozovkách, které silničáři ošetřují chemicky. Ujetý sníh pokrývá na severu kraje inertně ošetřované silnice. K opatrné jízdě správci silnic nabádají řidiče i na Přerovsku a Prostějovsku, kde ve vyšších polohách vozovky pokrývá ujetá sněhová vrstva.

V Moravskoslezském kraji jsou podle náměstka ředitele tamní správy silnic Milana Nováka všechny silnice sjízdné, a to i na Bruntálsku, kde ve čtvrtek intenzivní sněžení a silný vítr komplikovaly dopravu v kraji nejvíce. Ve vyšších a středně vyšších polohách na Bruntálsku a na Frýdecko-Místecku by však řidiči měli jezdit se zvýšenou opatrností.

„Jsou místa, kde je na vozovce rozbředlý sníh, místy jsou sněhové jazyky,“ uvedl dispečer správy silnic na Bruntálsku Jaroslav Haluška. „Udržujeme to plužením, je nasazeno všechno, co máme, plus dodavatelé,“ doplnil s tím, že momentálně na Bruntálsku není žádná silnice uzavřena.

Na Frýdecko-Místecku je třeba dbát zvýšené opatrnosti hlavně na silnici z Ostravice na Bílou a na Bumbálku, kde je ujetá vrstva sněhu kryta posypem.

Ve vyšších polohách Pardubického kraje leží na silnicích sníh

Ve vyšších polohách v Pardubickém kraji leží na silnicích nový nebo rozbředlý sníh, který v regionu přes noc napadl. Místy řidiči narazili až na deseticentimetrovou sněhovou vrstvu. Navíc foukal silný vítr.

Problémy nastaly ve vyšších polohách, kde přes noc intenzivně sněžilo, v nižších polohách pršelo. Na silnicích druhých tříd na Hlinecku, Chrudimsku, v Železných horách na Třemošnicku leží vrstva nového sněhu. Na Hlinecku může mít i deset centimetrů.

Zbytky rozbředlého sněhu po pluhování jsou na silnicích na Lanškrounsku, ve Svitavách, na Orlickoústecku, Poličsku, Skutečsku a Vysokomýtsku. Na silnicích na Žamberecku leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Zledovatělá vrstva sněhu potom leží na Moravskotřebovsku. Ve vyšších polohách Pardubického kraje se také tvořily sněhové jazyky.

V noci hasiči vyjížděli ke spadlému stromu na silnici z Kladrub nad Labem do Bílých Vchýnic na Pardubicku. Strom už hasiči odstranili. Odstraňovali také spadlý strom v Tatenicích na Orlickoústecku, strom spadl přes silnici i na Poličsku.

Mezi Českou Třebovou a Litomyšlí uvízl prázdný kamión. Na pomoc mu vyjeli hasiči z Ústí nad Orlicí s automobilovým jeřábem. Svitavští hasiči vyjížděli také na silnici ze Svitav směrem na Poličku, kde za železničním přejezdem zapadl kamión a bránil plynulému silničnímu provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám