Hlavní obsah

V denním svícení v Česku panuje chaos. Řidiči nemyslí na koncová světla

Právo, Jiří Novotný

V osvětlení motorových vozidel začíná v Česku panovat chaos. Většina moderních aut je už totiž, na rozdíl od těch starších, vybavena vpředu světly pro denní svícení, jež se po nastartování vozidla zapnou automaticky. Výhodou při slunečném počasí je, že řidič nemusí myslet na rozsvícení potkávacích světel. Koncová světla však zůstávají zhasnuta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poslanci a dopravnímu expertovi Stanislavu Humlovi to v zásadě nevadí.

„Svícení vpředu zvýrazňuje přijíždějící auto, což je zejména pro chodce na přechodu velmi důležité. Auto, které se vzdaluje, ale už chodci ani řidiči vnímat nemusejí, není to pro jejich bezpečnost podstatné. Nesvítící koncová světla proto při dobré viditelnosti nevadí,“ uvedl.

Řidiči velmi často zapomenou přepnout

Naopak skutečným problémem podle Humla je, že mnozí řidiči při zhoršené viditelnosti, třeba když začne pršet, nepřepnou denní světla na standardní osvětlení vozidla, při němž jsou zapnuta i koncová světla. Pokud tak řidič neučiní, může tím už skutečně ohrozit ostatní účastníky provozu.

Že jde o častý přestupek, potvrzuje i Veronika Hodačová z Policejního prezídia ČR: „Policisté se s tím setkávají denně. Řada řidičů si neuvědomí, že snížená viditelnost vyžaduje již použití potkávacích, případně jiných světel (mlhová a podobně) a že je jejich vozidlo v provozu méně viditelné. Za porušení povinností souvisejících se svícením, mohou policisté na místě uložit pokutu do 2000 Kč. Přestupek lze ale řešit i domluvou.“

Jak upřesnil Martin Novák z tiskového odboru ministerstva dopravy, používání světel pro denní svícení je v ČR povoleno zákonem č. 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích. Nutná je ale homologace. Amatérské dodatečné úpravy osvětlení při technické kontrole vozidla neprojdou.

Zákon č. 361 prošel několika novelizacemi a ta zatím poslední je v platnosti od loňského 1. srpna. Pokud jde o svícení, přinesla novela jedinou změnu – za porušení ustanovení o osvětlení vozidla už není udělován jeden trestný bod. Pokuty ovšem zůstávají.

Anketa

Stává se vám někdy, že zapomenete rozsvítit světla auta?
Ano, docela často
3,2 %
Ano, ale výjimečně
45,7 %
Ne, světla v mém voze se zapínají automaticky
29,5 %
Ne, myslím na to
21,6 %
Celkem hlasovalo 32256 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám