Hlavní obsah

Zeman chce kárné žaloby v kauze Mostecké uhelné společnosti

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal ve středu ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi podnět pro kárné žaloby v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Neupřesnil však, kolika státních zástupců a kterých, se má podnět týkat. Podle informací Práva se žaloba týká čtyř pracovníků Vrchního státního zastupitelství včetně bývalého šéfa Vlastimila Rampuly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

"Nejvyšší státní zástupce tak učinil po vyhodnocení spisu týkajícího se případu Mostecké uhelné společnosti, který obdržel od Vrchního státního zastupitelství v Praze,“ řekla Helena Markusová z Nejvyššího státního zastupitelství.

Zemanovi se stejně jako šéfovi pražských vrchních žalobců Stanislavu Mečlovi nelíbí několikaměsíční průtahy při vyřizování právní pomoci mezi českými úřady a Švýcarskem, které vede trestní řízení s někdejšími manažery MUS.

Zmíněné průtahy mají mít přitom mimo jiné na svědomí lidé z Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), u kterých nyní Zeman požaduje kárné řízení. Buď průtahy přímo dělali, nebo odpovídali za práci svých podřízených.

To se může týkat celkem čtyř žalobců, a to bývalého šéfa VSZ Vlastimila Rampuly, stávajícího náměstka pro trestní řízení Libora Grygárka, rovněž i někdejší šéfky odboru závažné hospodářské trestné činnosti Marcely Kratochvílové a také žalobce Ladislava Letka z téhož odboru, který měl spolupráci se švýcarskou stranou a právní pomoc pro tamní justiční orgány na starosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vlastimil Rampula

Zemanova mluvčí Helena Markusová ani náměstek nejvyššího žalobce Igor Stříž však ve čtvrtek nechtěli upřesnit, koho všeho by se měly podněty pro kárné žaloby týkat, rovněž odmítli sdělit i jména dotyčných státních zástupců. Vše prý bude záležet na ministru spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi (ODS), které má rozhodnout o tom, zda žaloby podá či nikoli.

Reklama

Výběr článků

Načítám