Hlavní obsah

Dva muži mučili bezdomovce, aby jim vydal důchod

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Snadným způsobem se rozhodli přijít k penězům dva povedení kumpáni z Brna. Jednadvacetiletý protřelý kriminálník Marjan Bilič a jeho o tři roky mladší kamarád Ivan Vavrek na začátku října vtrhli do chatrče obývané sedmdesátiletým bezdomovcem a rozhodli se ho obrat o důchod.

Napadený bezdomovec popisuje svoje zážitky s obžalovanýmiVideo: Petr Kozelka , Právo

 
Článek

Ke spolupráci chtěli svou oběť přinutit mučením. Brněnský městský soud za to ve středu potrestal Vavreka třemi lety vězení, Bilič si odsedí pět let.

„Poškozeného mučili, vyhrožovali mu a požadovali po něm peníze jako nájem za bydlení v chatce, i když na to neměli žádný nárok,“ prohlásila státní zástupkyně. Sám mučený bezdomovec před soudem sugestivně popisoval utrpěná příkoří.

Utéct se mu nepodařilo

„Spal jsem, když přišli do chatky. Chtěl jsem utéct, ale nastavili mi nohu, vtáhli mě zpátky a u toho mě ještě několikrát kopli do hlavy. Chtěli po mně peníze, já jsem jim řekl, že důchod beru až další den. Vyhrožovali mi, že když jim peníze nedám nebo zavolám pomoc, tak mi vypálí oči zapalovačem a budu slepák. Pak mi nasypali do pusy pepř a nutili mě ho sníst, poté jsem musel pít olej,“ líčil své útrapy bezdomovec.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Marjan Bilič (vlevo) a Ivan Vavrek se u soudu omlouvali a všeho litovali.

Po několikahodinovém trýznění, kde nechybělo ani pálení rozpálenou lžičkou, nakonec oba mučitelé z chatky odešli, ale jen poté, aby se vrátili další den, kdy měl bezdomovci přijít důchod.

Policii přivolal kurátor

„Říkali, že musím jít s nimi ke svému kurátorovi, kam mi důchod chodil, jinak že mě hodí do přehrady, že jsou mučitelé,“ vzpomínal senior. Nesourodá trojice nakonec došla ke kurátorovi, ten ovšem na nic nečekal a na pomoc nechal zavolat policii.

Oba výtečníci se před soudem tvářili jako zkroušení beránci. Káli se ze svých činů a slibovali, že všechnu škodu nahradí a budou nadále sekat latinu. „Mně se to celé už nelíbilo, ale Vavrek mi řekl, že on je vedoucí a já jen jeho zástupce, takže budu poslouchat. Teď je mi to moc líto,“ sypal si popel na hlavu již sedmkrát soudně trestaný Bilič.

„Chtěli jsme jeho důchod, teď bych se mu rád omluvil, vazba mě napravila,“ tvrdil zase Vavrek. Pocit viny oba dva ale rychle přešel po vyhlášení verdiktu, proti kterému se na místě odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám