Hlavní obsah

Guru Jára alias Óm nadsamec neobchodoval s lidmi, tvrdí žalobci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajské státní zastupitelství v Brně sebralo detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kauzu možného sexuálního zneužívání desítek dívek v rámci duchovního hnutí a školy Poetrie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oficiálním důvodem je podle žalobců i zástupců ÚOOZ rozdílný právní názor na celý případ, proto jej nyní z pokynu zastupitelství řeší kriminalisté ve Zlíně.

„K případu se nemůžeme dále vyjadřovat, neboť už před několika týdny nám byl z pokynu státního zástupce odňat,“ řekl v úterý Právu bez dalších podrobností mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. V čem se tedy státní zástupci a policisté neshodli?

Detektivové chtěli nejužší vedení hnutí v čele s Jaroslavem Dobešem alias guru Járou či Óm nadsamcem stíhat pro zvlášť závažný zločin obchodování s lidmi, a to v rámci organizované skupiny. Za to by mu hrozilo až 12 let vězení.

Jenže státní zástupci nepovažují podle informací Práva jednání podezřelých za tak závažné jako policie a požadovali mírnější právní kvalifikaci.

„Ve věci i nadále probíhá prověřování,“ uvedl mluvčí brněnských krajských žalobců Hynek Olma s tím, že dosud policie nikoho neobvinila. Guru Jára zřejmě dlouhodobě pobývá v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám