Hlavní obsah

Řidič trolejbusu smrti dostal za srážku s tramvají 3,5 roku

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Se sklopenou hlavou a usedavě plačící vyslechl v úterý svůj trest řidič trolejbusu linky 37 Milan Hladký. Na konci května 2011 vjel na červenou se svým trolejbusem do křižovatky ulic Provazníkova a Lesnická v Brně, křižovatkou ale projet nestačil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Milan Hladký před soudem

Článek

Do zadní části jeho vozidla narazila tramvaj. Při srážce zemřel sedmasedmdesátiletý cestující z trolejbusu a 13 dalších bylo zraněno. Senát Městského osudu v Brně v čele s Martinem Vrbíkem poslal třiatřicetiletého řidiče na 40 měsíců za mříže za obecné ohrožení.

„Obhajoba obžalovaného byla bezpečně vyvrácena. Toleroval bych snad jeho tvrzení, že si není vědom jízdy na červenou, to se občas stane každému řidiči. Ale svědci jeho jízdu popsali jako agresivní, zavíral lidi do dveří na zastávkách, byl nervózní, zbrklý, viditelně spěchal," prohlásil státní zástupce.

Foto: Jan Trojan, Právo

Tramvaj se srazila s trolejbusem linky 37.

"Totálně selhal, jediným motivem potom bylo to, že spěchal do vozovny. To mělo za následek nejhorší dopravní nehodu v Brně v roce 2011, s jedním mrtvým a 13 zraněnými. Přitom mrtvý muž nastoupil do trolejbusu poslední zastávku před nehodou a na zbrklost a spěch řidiče doplatil po několika stovkách metrů svou smrtí,“ řekl státní zástupce.

Choval se prý nervózně

„Mnoho z nás sedá denně za volat a víme, jaký je stav našich komunikací a že stačí několikasekundové zaváhání a následky jsou neadekvátní lidskému selhání. Můj klient sice vjel do křižovatky na červenou, ale ne v duchu piráta silnic, ne vědomě,“ hájil Hladkého jeho advokát.

Cestující z trolejbusu před soudem vypovídali, že řidič se choval nervózně, spěchal a jel agresivně. „Zavíral lidi na zastávkách, spěchal, když to řeknu mírně, tak jel hodně ostře. Při vjezdu do křižovatky jsem slyšel, jak lidi zakřičeli červená a pak už jsem ležel na podlaze, kapala na mě krev zraněných,“ vzpomínal jeden z cestujících.

„Chci se omluvit všem, kterých se to dotklo. Mám z toho strašný pocit každý den, sem v péči psychiatra, nemohu spát. Vím, že to nikomu život nevrátí. Vědomě jsem nikdy neporušil předpisy, nikdy jsem nejel na červenou, naopak jsem vždycky takové lidi odsuzoval. Nevím, co se stalo, mám okno, byla to moje poslední jízda ten den, neměl jsem opravdu kam spěchat,“ omlouval se před soudem Hladký, který byl na hraně zhroucení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám