Hlavní obsah

Nemáte vůbec charakter, řekl soudcům násilník, který dostal 18 let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Na 18 let poslal v úterý Krajský soud v Ostravě do vězení 59letého Alexandra Baláže, který předloni v listopadu ubil kamaráda, jenž mu údajně svedl přítelkyni. Muž byl odsouzen za úmyslné ublížení na zdraví s následkem smrti. Přitom se považuje za nevinného. Členům trestního senátu po vyslechnutí verdiktu řekl, že nemají charakter, protože mu vzhledem k jeho věku vyměřili prakticky doživotní trest.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Alexandr Baláž u soudu popřel, že by zavinil smrt svého kamaráda.

Článek

„Nic jste mi nedokázali. Doufám, že mi přijdete na hrob. Kupte mi věnec,“ pustil se odsouzený do předsedy trestního senátu. Proti odsuzujícímu verdiktu se i hned odvolal.

„Nechci vás urážet, ale nemáte vůbec charakter,“ dodal odsouzený, když ho odváděli ze soudní síně. Obžalovanému původně hrozil trest od osmi do 16 let. Soud se ale vzhledem k tomu, že jde o nenapravitelného recidivistu, rozhodl vyměřit trest v mimořádně zvýšené sazbě.

„V minulosti byl již třikrát odsouzen jako zvlášť nebezpečný recidivista,“ řekl soudce Igor Krajdl o muži, který v kriminálech již dříve strávil podstatnou část svého života.

V bytě žila skupina alkoholiků

Incident, za nějž byl Baláž odsouzen, se odehrál v Českém Těšíně v jednom z bytů, obývaném skupinou alkoholiků. Podle státního zástupce Víta Legerského byla motivem činu žárlivost. Balážova přítelkyně totiž projevila ten den náklonnost k napadenému nájemci bytu. Obžalovaného to natolik rozzuřilo, že následoval brutální fyzický útok.

„Mimo jiné mu do břicha opakovaně dupnul a způsobil mu zranění, jež vedla v řádu několika desítek minut až několika málo hodin ke smrti napadeného,“ tvrdí státní zástupce.

Probudil ho silný zápach

Obžalovaný u soudu nechtěl znovu vypovídat a odkázal na svůj výslech před policejním vyšetřovatelem. Tehdy prohlásil, že se necítí vinen. „Neudělal jsem to, jsem nevinný,“ řekl. Přiznal jedině to, že svého kamaráda při hádce strčil.

„Luboš byl opilý, všem nadával. Já jsem ho oběma rukama odstrčil od sebe, on upadl na křeslo a potom na zem, kde zůstal ležet a pořád nadával. Další kamarád pak na něj skočil a třepal s ním, ať toho nechá. Pak jsem si udělal z matraček pod oknem postel a šel jsem spát,“ řekl obžalovaný.

Probudil ho až silný zápach, protože další z obyvatel bytu se v opilosti pokálel a šel se umýt a převléct. Pak prý znovu usnul. „Když jsem se ráno probudil, Luboš ležel pořád ve stejné poloze na stejném místě. Sáhl jsem mu na ruku a byla úplně studená. Pak jsme zavolali policii,“ vypověděl Baláž.

Reklama

Výběr článků

Načítám