Hlavní obsah

Policie už stíhá jedenáct úředníků ministerstva obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po exministru Martinu Bartákovi, který čelí obvinění z korupce v souvislosti s armádní zakázkou na nákup vozů Tatra, stíhá policie dalšího vysokého úředníka z jeho éry - někdejšího šéfa úřadu pro dohled nad akvizicemi Romana Hoštu. Protikorupční policie je přesvědčena, že se Hošta podílel na manipulování výběrových řízení na opravy vojenských objektů za desítky milionů.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý ministr obrany Martin Barták je spojován s řadou korupčních kauz.

Článek

Hoštu podle MF Dnes policie obvinila před Vánocemi ze sjednání výhody při zadávání zakázek a porušení povinností při správě cizího majetku.

Kromě Hošty stíhá policie ještě dalších deset lidí. Jde o někdejší Hoštovy podřízené, kteří soutěže podle vyšetřovatelů v letech 2008 až 2010 manipulovali, a podnikatele Viktora Krejču a jeho dva syny, kteří je předražovali a vyhrávali. Ti čelí obvinění z pletich a Viktor Krejča starší i z podvodu.

"Sdělili jsme 11 osobám obvinění ze čtyř trestných činů," řekl deníku mluvčí policie Jaroslav Ibehej.

Hošta je podepsán pod výsledkem tří výběrových řízení na renovace vojenských ubytoven a bytových domů, které byly zřejmě předraženy a na nichž údajně vydělala miliony společnost H V Praha spojená s Hoštovým tehdejším podřízeným Kajetánem Kalivodou. Kauza se dostala na světlo, když H V Praha nezaplatila ani stavební firmě Globe Estate, která práce na vojenských ubytovnách v Chotusicích, Táboře a zateplení bytových domů v Kozlově prováděla.

Detektivové se nyní snaží zjistit, kde desítky miliónů ze zakázek skončily. Dopátrali se toho, že peníze byly z účtu vybírány v hotovosti, opakovaně po 499.000 Kč. Právo k účtu měli údajně Krejčovi.

Hošta, kterého z funkce loni v létě odvolal Bartákův nástupce Alexandr Vondra, už dříve uvedl, že o okolnostech zakázek nevěděl a spojování aféry s ním je nesmyslné. Na své úředníky podal Vondra trestní oznámení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám