Hlavní obsah

Muž, který v Tanvaldu střílel na dva Romy, je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tanvald

Třiašedesátiletý muž, který střílel na dva mladé Romy v Tanvaldu na Jablonecku, je na svobodě. Do vazby by mohl být vzat jen pokud by byl obviněn, řekla v pondělí krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Kamarádi zastřeleného mladíka na místě tragédie

Článek

Při střelbě v noci na neděli zemřel dvaadvacetiletý muž, jeho o dva roky starší bratr utrpěl vážné zranění. [celá zpráva]

Státní zastupitelství v pondělí o případu další informace nezveřejnilo.

Incident se stal v neděli kolem 01:30 na okraji města směrem na sousední Desnou u železniční trati. Muže policie zadržela a vyslechla. Později byl propuštěn. Nebylo zahájeno trestní stíhání. "Vazba jako úkon může přicházet v úvahu jen proti obviněnému, takže osoba, která byla vyslechnuta, byla propuštěna na svobodu ze zadržení," vysvětlila Bradáčová.

Celá věc podle ní zatím není v takovém stadiu, aby bylo možné zveřejnit víc. Už v neděli řekla, že není možné kvalifikovaně rozhodnout o tom, jestli bude střelba posouzena jako trestný čin, nebo zda šlo o nutnou obranu. Objevila se i spekulace, že oba mladíci údajně staršího muže napadli.

Gorol: Byla to poprava

Do Tanvaldu v pondělí přijelo několik členů Česko-romského občanského sdružení z Nového Boru na Českolipsku, které se v létě angažovalo po mačetovém útoku několika Romů na hosty v jednom z novoborských barů. Navštívili například místo, kde se událost stala, a mluvili s členy rodiny mladíků. Předseda sdružení Štefan Gorol označil střelbu na mladé Romy za popravu.

"Nic neměli v ruce. A pokud by měli, tak by měl (údajně napadený muž) dvakrát vystřelit do vzduchu a až potřetí třeba do nohy nebo do ruky. A on je normálně popravil," prohlásil. Podle Gorola by v sobotu mohla být v Tanvaldu uspořádána demonstrace.

Mladíci v minulosti překročili zákon

Do města se v posledních letech přistěhovalo Romů více. Vznikly proto obavy, že by se situace mohla vyhrotit podobně jako ve Šluknovském výběžku a nebo právě v Novém Boru. Rodina mladíků ale ve městě žije dlouhodobě. Podle tanvaldského starosty Petra Poláka s jejich rodiči nebo babičkou výraznější problémy nebyly. Pro mladíky to ale neplatí, v minulosti už se prý do křížku se zákonem dostali.

Polák se proto obává, že by ve městě mohly nastat problémy. "Snažíme se monitorovat celou situaci tak, abychom tomu případně předešli. Získáváme informace, jsme v kontaktu s Policií České republiky a samozřejmě jsme do toho zainteresovali i městskou policii," uvedl starosta Tanvaldu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám