Hlavní obsah

Při nehodách přišlo loni o život nejméně lidí od roku 1980

Při dopravních nehodách loni v Česku zahynulo 701 lidí, což je o 52 méně než v předchozím roce. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Při dopravních nehodách přišlo loni o život nejméně lidí od roku 1980. Přibylo však těžce zraněných, vážný úraz utrpělo 3025 lidí, rok předtím to bylo 2823.

Foto: Karen Mchitarjan, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejčastější příčinou havárií byl v roce 2011 nesprávný způsob jízdy a nedodržení předepsané rychlosti.

V loňském roce policie vyšetřovala kolem 75 000 havárií, oproti předchozímu roku to bylo asi o 500 nehod méně. Škody se odhadují na 4,5 miliardy korun, o rok dříve to bylo asi 4,9 miliardy.

Nejtragičtějším měsícem z hlediska počtu obětí dopravních nehod byl v loňském roce srpen, kdy zahynulo 78 lidí, naopak v lednu přišlo o život 42 účastníků nehod, což bylo za celý rok nejméně.

Nejhoršími dny se staly středa 9. února, kdy policie zaznamenala devět mrtvých, a čtvrtek 30. června, který si vyžádal životy osmi lidí. Velký počet usmrcených připadá i na pondělí 23. května a sobotu 27. srpna, kdy zahynulo sedm lidí. Policie však vloni zaznamenala také 69 dní, kdy se havárie na silnicích obešly bez smrtelných zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám