Hlavní obsah

Ve vyhořelém paneláku budou na Silvestra o svíčkách

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Namísto poklidného prožití konce roku zažili v úterý obyvatelé sedmipatrového panelového domu v Jablonci nad Nisou-Mšeně šok. Večerní pohodu krátce po osmé hodině večer ukončil požár elektroinstalace na chodbě domu. Hasiči ze zakouřeného domu evakuovali čtyřicet lidí, polovina své byty opouštěla s dýchacími přístroji.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Úklidová firma začala v domě uklízet následky požáru elektroinstalace

Článek

„Uslyšeli jsme dvě velké rány. Nejprve jsem si myslela, že děti zase venku odpalují petardy. Ale pak jsem z chodby ucítila kouř,“ řekla majitelka jednoho z bytů Lenka Trdlová.

Když otevřela dveře, vyvalil se na ni oblak černého štiplavého dýmu, proto ihned děti poslala na balkón a zavolala hasiče. Ti už ale byli na cestě. Po chvíli pomáhali obyvatelům sejít po schodech z horních pater na čerstvý vzduch.

„Já nebyl doma, ale maminku s babičkou odvezli do nemocnice. Nadýchaly se kouře. Už jsou naštěstí v pořádku,“ řekl asi dvacetiletý mladík stojící u dveří bytu v šestém patře, kde se už úklidová firma postarala, že i přes stále přítomný zápach spálených plastů zde nejsou známky hoření tak patrné.

Spala jsem a bůhvíjak by to dopadlo, kdyby mi nezatelefonovala kamarádka.
obyvatelka domu

Následky požáru jsou patrné na zdech v nižších patrech a při pohledu na vyhořelé kovové skříně elektrických rozvodů. „Na to, že se u nás něco děje, mě upozornila kamarádka z protějšího paneláku,“ sdělila Růžena Šestáková žijící v bytě přímo pod střešní nadstavbou.

„Spala jsem a bůhvíjak by to dopadlo, kdyby mi nezatelefonovala,“ tvrdí. Když se vzbudila, byt byl prý už plný kouře. Když položila telefon, pak teprve uslyšela, jak se na ni u dveří dobývají hasiči.

„Když jsme sestupovali dolů zakouřenou chodbou, myslela jsem, že ten dům nemá dno. Bylo to nekonečné,“ popsala evakuaci seniorka, která se zřejmě na čas ubytuje u svých dětí. V domě nefunguje elektřina a zprovoznění provizorních přípojek několik dnů ještě potrvá.

„Nemám plynový sporák, takže žít by tu bylo velmi složité. V noci po požáru jsem si ohřívala čaj nad svíčkou,“ loučila se žena.

Sedí u svíčky a čtou knížky

Většinou starší lidé a rodiny s malými dětmi se rozhodli konec roku strávit u příbuzných. Náhradní ubytování, které lidem nabídlo město, nikdo nevyužil. Bojové podmínky ve svých bytech bude snášet méně než polovina obyvatel domu.

„Děti jsou už velké, vaříme naštěstí na plynu a teplá voda i topení fungují,“ vysvětlila rozhodnutí zůstat ve svém bytě Lenka Trdlová. Silvestrovský program v televizi jí prý chybět nebude. Pouze si posteskla, že venku nemrzne. Bez fungující lednice a mrazničky totiž přijde o nakoupené zásoby jídla.

„Naštěstí to všechno dopadlo dobře. A bez elektřiny je aspoň klid. Sedíme a u svíčky čteme knížky, které jsme dostali na Vánoce,“ dodala žena, evidentně optimistické povahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám