Hlavní obsah

Žháři z Vítkova s dovoláním neuspěli, tresty 22 a 20 let vězení jim platí

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Marně se u Nejvyššího soudu (NS) snažili o zmírnění svých trestů žháři z Vítkova. Soud totiž jejich dovolání smetl ze stolu jako zjevně neopodstatněná. David Vaculík a Jaromír Lukeš si tak s definitivní platností odsedí 22 let, Václav Cojocaru a Ivo Müller si musí odpykat 20 let těžkého žaláře. Právu to ve středu potvrdil mluvčí NS Petr Knötig.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jeden z odsouzených žhářů David Vaculík

Článek

„Soud rozhodoval v neveřejném zasedání. Uložené tresty tak zůstávají v platnosti,“ prohlásil Knötig.

Čtveřice byla odsouzena za pokus několikanásobné rasově motivované vraždy. Obhajoba se snažila soud přesvědčit, že skutek by neměl být klasifikován jako pokus vraždy, ale obecné ohrožení. Mladíci prý netušili, že dům, na který zaútočili, je obývaný, a také tam údajně nešli s úmyslem vraždit.

K útoku došlo v noci na 19. dubna 2009. Čtveřice mladých extremistů hodila do oken domu ve Vítkově zápalné lahve. Tři lidé byli zraněni, nejhůře dopadla tehdy ani ne dvouletá Natálka. Byla popálená na 80 procentech těla, přežila jen díky štěstí a špičkové lékařské péči, její popálené tělíčko se stalo symbolem odporu proti pravicovému extremismu.

Soudy se shodly v tom, že mladíci velmi dobře věděli, na co se chystají. Vysoké tresty mají být navíc jasným signálem, že justice bude podobné útoky tvrdě trestat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám