Hlavní obsah

Manželé vyvázli s podmínkou za nedovolenou výrobu drog

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

S úlevou odcházeli ve čtvrtek z jednací síně královéhradeckého krajského soudu manželé Martin (35) a Thi Minh Duong (43) Křivští. Za nedovolenou výrobu drog a krádež jim hrozilo mnohaleté vězení, oba ale vyvázli s tříletým trestem, podmíněně odloženým o čtyři roky.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Manželé Křivští na lavici obžalovaných.

Článek

Loni v prosinci dali k dispozici svou nemovitost v Zaječicích na Chrudimsku skupině Vietnamců, vedených mužem, který si nechal říkat Ken. Ten se svými kumpány ve stodole instaloval dobře vybavenou pěstírnu konopí. Manželům, kteří byli se třemi dětmi ve finanční tísni, Ken slíbil deset procent z výtěžku prodeje marihuany, vyrobené z vypěstovaných rostlin. První sklizeň asi tří set rostlin se letos v únoru nepodařila kvůli závadě na elektroinstalaci, druhou várku už parta sklidit nestihla, protože pěstírnu objevila policie.

„Nedostali jsme od Kena ani korunu, dokonce ani za nájem domu,“ uvedla u soudu žena. Skupina kolem organizátora se ztratila ve vietnamské komunitě a dopadnout se ji nepodařilo.

Až dvanáct let

Znalci spočítali, že ze sklizeného konopí se daly získat bezmála dva kilogramy účinné psychotropní látky. Za takové množství lze pachatele potrestat vězením v rozmezí osm až dvanáct let. Ale i státní zástupce Jan Vodička uznal, že takový trest by byl pro manžele nepřiměřeně tvrdý.

„Přiznali se, spolupracovali s policií a litují svého činu. Navíc nebyli hlavními viníky,“ vypočítal Vodička okolnosti, které manželům polehčovaly.

Elektřina zadarmo

Nicméně se provinili už tím, že věděli o tom, k čemu Ken jejich nemovitost užívá a žena někdy pomáhala s péčí o rostliny. Oba také věděli o tom, že Ken povolal do jejich domu elektrikáře, který upravil elektroměr tak, že nenačítal spotřebovanou energii a pěstírna byla napájena zadarmo. Společnost ČEZ vyčíslila způsobenou škodu na více než 266 tisíc korun. „Máme uzavřený splátkový kalendář, škodu uhradíme,“ slíbil u soudu Křivský.

Protože manželé na radu svých obhájců trest bez váhání přijali a souhlasil s ním i Vodička, rozsudek nabyl právní moci.

Reklama

Výběr článků

Načítám