Hlavní obsah

Expolicista, který měl dvakrát vraždit, je na svobodě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Bránu borské věznice v Plzni opustil v pondělí dnes již bývalý policista z Rokycan. Třicetiletého muže, který podle státního zástupce dvakrát vraždil, pustil z vazby na svobodu plzeňský krajský soud. Expolicista seděl za mřížemi od svého zatčení v říjnu loňského roku, aby nemohl ovlivňovat svědky a neskrýval se před spravedlností.

Článek

Je obviněn, že zabil svoji manželku a jejího přítele, se kterým se stýkala . Za to mu hrozí doživotí.

"Lhůta koluzní vazby, která je ze zákona tři měsíce, už proběhla a nebyl důvod ji prodlužovat. Neměli jsme žádné poznatky o tom, že by se obviněný snažil ovlivňovat svědky. Zároveň jsme zrušili rozhodnutí okresního soud o vazbě útěkové. Podle našeho názoru nehrozí, že by obviněný uprchl nebo se skrýval. Hrozba vysokého trestu nemůže být sama o sobě důvodem vazby," řekl soudce Eduard Wipplinger, jehož senát o propuštění muže obviněného z dvojnásobné vraždy rozhodoval.

Tělo muže se zatím nenašlo

Bývalý strážce zákona byl nejprve stíhán za vraždy manželky. O dva měsíce později mu státní zástupkyně rozšířila obvinění o další vraždu. Obětí měl být 41letý přítel jeho ženy Milan Špaček. Toho se zatím kriminalistům nepodařilo najít. "Jestli je teď na svobodě, tak má dostatek času tělo pořádně ukrýt," reagoval na propuštění podezřelého jeden z detektivů, který se na jeho dopadení podílel. Plzeňská žalobkyně Jaroslava Pašková, která dvojnásobnou vraždu vyšetřuje, nechtěla rozhodnutí soudu komentovat. "To mě nepřísluší. Musíme se s tím nějak vypořádat," uvedla.

Ženu pachatel zabil v rodinném domku v Chocenicích na Plzeňsku, kde následně založil požár, aby zahladil stopy. Původně se kriminalisté domnívali, že vrahem ženy je Špaček, jemuž dům patřil a který od té doby beze stopy zmizel. Nakonec se vše zřejmě odehrálo podle jiného scénáře.

Vrah ženu usmrtil úderem do hlavy, svlékl ji a tělo uložil do vany, kterou napustil vodou. Potom v kuchyni pustil plynový sporák a pod oknem založil požár zřejmě v úmyslu vyhodit objekt do vzduchu. Žárem praskla skleněná výplň okna a vítr oheň sfoukl ještě dřív, než se stačil v místnosti nahromadit plyn v dostatečné koncentraci pro explozi.

Podle policejní verze byl v době vraždy ženy v domě i Špaček. "Buď už byl po smrti, nebo přišel na řadu až potom. Myslíme si, že tělo mrtvého muže vrah naložil do auta a po cestě do Prahy je někde ukryl.," uvedl detektiv. Špačkovo auto nalezli policisté později v Praze v blízkostí policejního oddělení, kde obviněný expolicista tehdy sloužil.

Rodina má strach

Rodina Milana Špačka je pohybem obviněného muže na svobodě zděšena. "Jsem z toho úplně na nervy. Mám strach o dceru, která proti němu vypovídala jako svědek Já jsem si myslela, že když už ho zavřeli, tak že mají dost důkazů. Byla jsem od začátku přesvědčená, že vrahem je on. Jen jsem zpočátku doufala, že Milan stačil z domku utéci a někde se schovává. Když ale policajti našli Milanovo auto odstavené někde v Praze, zhasla mi i ta poslední naděje Teď už si jen přeji, aby se někde našlo synovo tělo a mohli jsme ho alespoň důstojně pochovat," řekla matka zavražděného muže Drahomíra Špačková.

Reklama

Výběr článků

Načítám