Hlavní obsah

Stíhaný soudce chtěl ovlivňovat trestní kauzu za 10 tisíc

Právo, Radim Vaculík
Litoměřice

Detektivové z protikorupční policie v těchto dnech podle informací Práva rozšířili trestní stíhání litoměřického soudce Josefa Knotka o další korupci.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jak se Právu podařilo zjistit, Knotek údajně slíbil za úplatek pohybující se do deseti tisíc korun ovlivnit jednu trestní kauzu. Jakou a komu, to zatím není jasné. Nicméně požadované peníze prý nikdy nedostal, naopak skončil za mřížemi, kde sedí ve vazbě dodnes za jiné skutky.

„Mohu potvrdit, že došlo k rozšíření trestního stíhání u jednoho z obviněných soudců, a to o zločin přijetí úplatku. Nový dílčí skutek opět souvisí s rozhodovací činností, obviněný se letos na podzim snažil ovlivnit rozhodnutí v jedné konkrétní věci,“ nastínila v úterý náměstkyně ústeckého krajského státního zastupitelství Lenka Bradáčová.

Kvůli tomu, že policie v souvislosti s novým obviněním ještě nevyslechla všechny aktéry, nechtěla žalobkyně další podrobnosti sdělit. Pouze doplnila, že z další korupce policisté obvinili zatím jen Knotka.

Má toho na svědomí více

Tento zkušený soudce působící v justici více než 36 let už má na svědomí podle policie minimálně dva jiné skutky. V prvním případě prý u druhého z obviněných soudců Ladislava Jelínka přes jednu zapisovatelku zařídil, aby urychlil podmínečné propuštění leasingového podvodníka z Bíliny.

Mladý muž v taláru to skutečně udělal a dostal za to údajně lahev whisky, zatímco Knotek údajně třicet tisíc korun, z nichž pět tisíc předal aktivní zapisovatelce, nyní rovněž stíhané.

Ve druhém případě zase Knotek u sebe údajně schovával spis odsouzeného mladíka z Litoměřic tak dlouho, až vypršela lhůta pro jeho nástup do vězení. Mladík se tam měl přitom vrátit k odpykání zbytku původního šestiměsíčního trestu, a to kvůli porušení podmínky, když ve zkušební lhůtě spáchal další trestný čin.

U nynějšího nového skutku musela protikorupční policie stejně jako u těch původních požádat prezidenta Václava Klause o souhlas s trestním stíháním soudce Knotka.

I tentokrát ho získala, a to před více než týdnem. Jelínek je na rozdíl od něj na svobodě, ale stejně jako Knotka i jej ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) svlékl do vyřešení případu z taláru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám