Hlavní obsah

Vrahovi policisty z Plzně soud zkrátil trest

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Policejní uniformy na ně působí jako červený hadr na býka. Nenávist ke strážcům zákona vyvrcholila u Fehima Hanuši a jeho syna Fatmira v roce 1998, kdy zastřelili plzeňského policistu Jiřího Hrubého.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Za vraždu dostal starší ze Srbů 24 let, mladší o deset méně. Přestože ani jednomu zatím trest nevypršel, Fatmir už je na svobodě. Soud ho z vězení podmíněně propustil a trest mu tak zkrátil o rok.

„Stanovili jsme zkušební dobu tři roky a dohled probačního úředníka. Stěžejní pro naše rozhodnutí byl psychologický posudek, kde se znalci vyjadřovali k resocializaci odsouzeného a možnosti jeho dalšího způsobu života,“ řekl v úterý Právu místopředseda chomutovského okresního soudu Ivan Novák.

Podle něho soud už jednou o podmíněném propuštění Fatmira Hanuši rozhodoval, a to loni v lednu. „Tehdy jsme ale důvody pro podmínečné propuštění neshledali,“ dodal Novák.

Zabili ho při přestřelce

Hanušovi zabili policistu v přestřelce, které předcházela automobilová honička. Podle obžaloby ujížděli v mercedesu 13. června 1998 z plzeňské čtvrti Slovany před policejní hlídkou, které předtím odmítli prokázat totožnost.

V Letkově u Plzně otec a syn z mercedesu vystoupili a začali na policisty střílet. Jednoho z nich usmrtili a druhého postřelili z nelegálně držených zbraní. Starší z Hanušů dostal vyšší trest proto, že smrtící kulka vyšla z jeho zbraně a že jako řidič nezastavil před policií.

Plánoval vraždu státní zástupkyně

Po zatčení starší z Hanušů dokonce plánoval vraždu státní zástupkyně, která dozorovala vyšetřování případu. Měl požádat své dva spoluvězně ve vazební cele, aby ho zkontaktovali s člověkem z podsvětí, který by byl schopen žalobkyni zabít. Slíbil jim za to peníze. Oba recidivisté se ale zalekli a o Hanušově vražedném plánu informovali dopisem přímo dotyčnou žalobkyni.

Fehim Hanuša se dostal s českými policisty do vážného konfliktu poprvé v roce 1995, kdy jej postřelili v jeho bydlišti v Chlustině na Berounsku, kam ho přišli zatknout pro podezření z brutálního znásilnění mladé ženy. Ta však byla později při vyšetřování označena za nedůvěryhodnou a státní zástupce obvinění proti Hanušovi stáhl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám