Hlavní obsah

Vnitro a Kubice se podle soudu nemusejí omluvit Sokolovi a Grégrovi

Praha

Ministerstvo vnitra a bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a současný ministr vnitra Jan Kubice se nemusejí omlouvat advokátu Tomáši Sokolovi a exministrovi průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi za zveřejnění informací v takzvané Kubiceho zprávě. Rozhodl o tom v úterý pravomocně odvolací pražský vrchní soud, který zamítl jejich odvolání.

Foto: Novinky

Advokát Tomáš Sokol (vlevo) a ministr vnitra Jan Kubice

Článek

Sokol tvrdí, že Kubice předáním zprávy bezpečnostnímu výboru Sněmovny zasáhl do jeho i Grégrových osobnostních práv a poškodil je. O právníkovi zpráva v souvislosti s dokumenty nalezenými při prohlídce kanceláře uprchlého podnikatele Tomáše Pitra uvádí: "Vazba Pechan a advokát Tomáš Sokol, kdy oba mají být Židé".

Advokát se domnívá, že je tento výrok rasistický. V materiálu se o Sokolovi také například píše, že doporučil kontroverznímu podnikateli Radovanu Krejčířovi, aby utekl z ČR.

Foto: Archiv, Právo

Býval ministr průmyslu a obchodu Zemanovy vlády Miroslav Grégr

O Grégrovi bývalý šéf ÚOOZ napsal, že představitelé firmy Bioferm Lihovar Kolín chtěli využít známosti s jeho milenkou, aby si zajistili smlouvu se společností Unipetrol, která by jim pomohla získat úvěr.

Podle prvoinstančního soudu není ministerstvo vnitra odpovědné za to, že Kubice zprávu předal bezpečnostnímu výboru. Nemohlo situaci ovlivnit. Ohledně bývalého ředitele ÚOOZ pak podle soudu rozhodovalo již policejní prezidium, které v kázeňském řízení neshledalo v Kubiceho postupu pochybení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám