Hlavní obsah

Simulant, který se nechával hospitalizovat a okrádal spolupacienty, dostal čtyři roky

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Městský soud v Brně v pondělí poslal 37letého Radka Bečáka ze Zlína na čtyři roky do vězení. V letech 2010 a 2011 se nechával hospitalizovat v nemocnicích, kde okrádal ostatní pacienty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Více než rok si dokázal vymýšlet nemoci a zranění Radek Bečák. K spolupacientům byl vlídný a přívětivý. Když je okradl, z nemocnice okamžitě mizel. Novinářům odmítl cokoli ke svému jednání říct, u soudu se však všem omluvil.

Článek

Zloděj podvodník a také profesionální simulant. To je 37letý Radek Bečák, původem ze Zlína, který byl v letech 2010 a 2011 více než rok postrachem většiny nemocnic v České republice.

Patnáctkrát soudně trestaný Radek Bečák objevil zcela originální fígl, jak získat střechu nad hlavou a ještě si přilepšit. S velmi přesvědčivými argumenty navštívil celkem v 72 případech nemocnice a zdravotnická zařízení v celé republice.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Více než rok si dokázal vymýšlet nemoci a zranění Radek Bečák (vlevo). K spolupacientům byl vlídný a přívětivý. Když je okradl, z nemocnice okamžitě mizel. Novinářům odmítl cokoli ke svému jednání říct, u soudu se však všem omluvil.

Jeho nejčastější výmluvou bylo, že má problémy se sluchem nebo že spadl ze žebříku, že má závratě a další podobné smyšlené diagnózy. K tomu používal například historky, že k úrazu přišel při své profesi malíře-natěrače nebo že mu explodovala pneumatika při výměně a podobně. Dokonale simuloval závratě a jiné choroby, čímž obvykle přesvědčil odborný zdravotnický personál k hospitalizaci.

V nemocnicích okrádal spolupacienty

Hospitalizace trvaly od několika dnů až po několik týdnů a obvykle záleželo na tom, zda se Bečákovi podařilo v nemocnici někoho okrást a také na jak dlouho potřeboval získat azyl. V řadě případů totiž okrádal spolupacienty, čímž jim způsobil škodu přes 50 000 korun. Mnohem větší škoda však vznikla Všeobecné zdravotní pojišťovně, která si za tyto neoprávněné pobyty vyúčtovala 680 790 korun.

Odsouzený při vyšetřování případu s policií spolupracoval, ke všem činům se doznal a všem poškozeným, včetně zdravotníků, vyjádřil lítost. I to mohlo být důvodem, že z rozpětí trestu, který mu hrozil až do výše osmi let, nakonec odešel od Městského soudu v Brně s poloviční sazbou.

Své jednání zdůvodnil tím, že byl v tíživé sociální situaci, neměl střechu nad hlavou a také že byl pod vlivem drog, když v inkriminované době bral dávku heroinu v kombinaci s pervitinem ve výši 3 gramy denně. „I proto jsem požadoval na zdravotnickém personálu různé tlumicí či utišující léky, které mně alespoň částečně drogy nahrazovaly,“ uvedl u soudu Bečák. Po vynesení rozsudku si k výši trestu ponechal čas na rozmyšlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám