Hlavní obsah

Šéfka žalobců z Domažlic, která ujela od nehody, rezignovala

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka domažlického státního zastupitelství Helena Raková, která minulý měsíc ujela od dopravní nehody, složila funkci. Její rezignaci v pátek Právu potvrdila mluvčí Ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Funkce se vzdala písemným prohlášením, které adresovala ministru spravedlnosti. Důvod svého rozhodnutí neuvedla. Jako vedoucí končí poslední den v lednu příštího roku. Poté bude pracovat jako řadová státní zástupkyně,“ upřesnila Palečková s tím, že ministr rezignaci bere pouze na vědomí, a žádné další administrativní kroky v tom činit nemusí.

Raková bourala se svým soukromým vozidlem 14. listopadu po desáté dopoledne přímo ve městě. Při odbočování z Komenského ulice do ulice U Pošty vyjela mimo komunikaci a narazila do zábradlí, na kterém způsobila téměř pětitisícovou škodu.

Z místa jsem neodjela bezdůvodně. Vám nebo vaší paní nebylo nikdy špatně?
Helena Raková

Nevystoupila ani z auta a okamžitě odjela pryč, přitom ze zákona měla povinnost přivolat policisty a vyčkat na místě jejich příjezdu. Nehodu zachytila bezpečnostní kamera, a navíc jí po nárazu odpadla registrační značka, čehož si nevšimla. Podle ní policisté zjistili, že vůz je psaný na jejího manžela. Ten potvrdil, že tento automobil používá pouze ona.

Prý jí nebylo dobře

Raková pak ještě několik hodin po nehodě dělala mrtvého brouka a před policisty se zapírala. Oznámení učinila až pozdě odpoledne s tím, že jí nebylo dobře. Celou záležitost brala za prkotinu, která se zbytečně nafukuje. O rezignaci nechtěla proto ze začátku ani slyšet, přestože jí to bylo doporučeno krajskou státní zástupkyní. [celá zpráva]

Získat Rakové vyjádření k nehodě bylo téměř nemožné. Reportér Práva se ji pokoušel kontaktovat, ale telefony okamžitě pokládala. Reagovala až po čtrnácti dnech na e-mail. Své vyjádření shrnula do dvou vět: „Z místa jsem neodjela bezdůvodně. Vám nebo vaší paní nebylo nikdy špatně?“

V místních novinách si pak postěžovala, že ji mrzí, jaká se kolem toho rozvinula mediální kampaň. „Je to tak nafouknuté, přitom šlo pouze o ohnuté zábradlí. Kdyby to udělal někdo jiný, nic tak sledovaného by z toho nebylo, ale tohle je u nás, řekla bych, cena za funkci,“ prohlásila Raková.

Policie už nehodu vyšetřila a dospěla k závěru, že žalobkyně spáchala přestupek na úseku bezpečnosti. Rakovou tak čeká správní řízení před přestupovou komisí městského úřadu v Domažlicích. Podle informací Práva už také uhradila způsobenou škodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám