Hlavní obsah

Elitní detektiv nabádal kolegu k zametení případu pod koberec

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Před čtyřmi lety přebíral detektiv protikorupční policie Jiří Vrba (54) z rukou tehdejšího ministra vnitra Ivana Langra vyznamenání za příkladné plnění služebních povinností. Teď sám za korupci pyká.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Bývalý detektiv protikorupční policie Jiří Vrba (vpravo) před soudem

Článek

Ve čtvrtek ho potrestal plzeňský soud dvouletým vězením s podmíněným odkladem na dva a půl roku. A důvod?  Snažil se podplatit svého kolegu Jaroslava Vilda, aby zametl pod koberec rozpracovaný případ.  „Vina obžalovaného byla prokázána výpovědí policisty Vilda, kterou podporovaly další nepřímé důkazy,“ uvedl soudce Miroslav Mlčák.

Dnes již bývalý policista Vrba podle spisu nabídl Vildovi peníze a další výhody výměnou za to, že ukončí prověřování podnikatele Luďka Tůmy podezřelého z daňových úniků. Konkrétně se mělo jednat o úplatek ve výši sto tisíc korun anebo zajištění bezproblémového vystudování vysoké školy.

Hned na té první schůzce zaznělo, že pokud to sprovodím ze světa, tak mohu očekávat nějaké výhody.
policista Jaroslav Vild

Poprvé Vrba kontaktoval Vilda v únoru 2008 v plzeňské restauraci Kalikovský mlýn. „Řekl mi, že jsem ťal do živého, a nabídl mi, že bych mohl z té kauzy profitovat,“ vypovídal před soudem Vild. Ten se s Vrbou setkal ještě čtyřikrát. To už ale bylo za asistence policejní inspekce, která setkání monitorovala.

„Hned na té první schůzce zaznělo, že pokud to sprovodím ze světa, tak mohu očekávat nějaké výhody, například, že si mohu říci o finanční prostředky se spodní hranicí sto až dvě stě tisíc korun anebo že mi bude zařízeno bezproblémové vystudování vysoké školy. Na druhé straně mne ale Vrba upozornil, že pokud tak neučiním, může dojít k mé likvidaci,“ pokračoval Vild.

Ten už měl připravené dokonce i fiktivní usnesení o odložení té věci pro případ, že by ho chtěl Vrba vidět. Věci ale později nabraly jiný ráz. Po třetí schůzce nastala několikaměsíční odmlka. Na posledním setkání Vrba úplně otočil. „Řekl mi, že se dozvěděl, že jsem tu věc zastíhal, a že je rád, že jsem jeho nabídku nepřijal,“ prohlásil Vild.

Vrba před soudem vinu odmítl s tím, že jednání s Vildem se týkala výhradě tématu společné bezpečnostní agentury. „Vild chtěl odejít do civilu, a tak jsme probírali možnost založit si bezpečnostní agenturu,“ prohlásil Vrba. Ten se proti odsuzujícímu rozsudku na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám