Hlavní obsah

Myslivec kladl zakázanou past, sám se přitom chytil do léčky

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Do pořádného průšvihu se dostal člen mysliveckého sdružení ze Starého Smolivce na jižním Plzeňsku Pavel Tatar. Kousek za obcí u odchovny divokých kachen několik měsíců líčil železnou nášlapnou past, což zákon striktně zakazuje. Netušil, že je přitom monitorován.

Článek

Nimroda odhalily snímky ze skrytého fotoaparátu, který na místo umístili ochránci zvířat. Do případu se už vložila policie. „Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření se spáchání přečinu týrání zvířat. Zatím prověřujeme okolnosti případu,“ uvedl policejní mluvčí Libor Pilař.

Ekologové objevili nebezpečnou past v září. „Protože kachňárna patří myslivců, měli jsme podezření, že tam železa sami nalíčili kvůli útokům predátorů. Rozhodli jsme se, že místo budeme monitorovat skrytým fotoaparátem, který automaticky reagoval na pohyb. Tím se nám podařilo zajistit důkazy, které jsem předal policii a veterinární správě,“ řekl Právu vedoucí záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Akci spustili ochránci zvířat před dvěma týdny. „Past byla jako obvykle natažená přímo u schválně vytvořeného otvoru v oplocení. Zavolali jsme policii a ředitele veterinární správy s tím, že jsme v mysliveckém zařízení objevili nelegální past a máme podezření ze spáchání trestného činu,“ sdělil dále Makoň.

Policisté si pak na místo pozvali správce chovu, který je hlavní podezřelý. „Dělal mrtvého brouka a tvrdil, že past rozhodně nelíčil. V tu chvíli ale nevěděl, že máme nezvratný důkaz o jeho vině. Až když jsem později na policii předal usvědčující fotomateriál, přiznal se,“ pokračoval ekolog. Na snímcích je také vidět, jak se do pasti chytla jedna z kachen. Té železa uštípla plovák.

„Z našeho pohledu se jedná o jasné porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Chytat zvířata do nášlapných želez je zakázáno, protože jde o velice bolestivý a trýznivý způsob lovu. Tady existuje i důkaz, že došlo ke zranění zvířete,“ prohlásil ředitel Krajské veterinární správy v Plzni Richard Bílý s tím, že veterinární správa v tomto případě vystupuje jako orgán, který poskytne odborné vyjádření pro potřeby trestního řízení.

A jak celou nepříjemnou záležitost chtějí řešit zástupci místního mysliveckého sdružení? „Vyčkáme na výsledek policejního šetření a potom se k tomu nějak postavíme,“ reagoval jeho hospodář Marek Rous. Sám ale druhým dechem dodává, že jednání svého kolegy dokáže pochopit, i když není správné.

„Máme tady problém s přemnoženými norky, kteří páchají obrovské škody. Protože je to velmi vychytralá šelma, těžko se dá přelstít. Tak se rozhodl, že to zkusí tímto způsobem. Udělal chybu, to je bez debat. Ale na druhé straně to nedělal proto, aby z toho měl nějaký užitek,“ snažil se Rous provinilce alespoň trochu ospravedlnit. Navíc podle něho se za dva měsíce do pasti nechytil žádný norek.

„Bohužel jediným úlovkem byla kachna, která přišla o plovák, ale přežila,“ řekl k tomu myslivecký hospodář . Přistiženému myslivci hrozí kromě trestního stíhání ještě odebrání loveckého lístku a také vyloučení z mysliveckého sdružení. „Dvacet let je u myslivců a nikdy neměl žádný problém. Je z toho hodně špatný,“ uzavřel Rous.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám