Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku pro aktivistu Boka za facku strážníkovi

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Podmíněný trest za loňskou potyčku se strážníky městské policie v pražském Karlíně pro občanského aktivistu a nedávného prezidentského kandidáta na ombudsmana Johna Boka potvrdil ve čtvrtek Městský soud v Praze.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

John Bok

Článek

Zamítl totiž odvolání Boka i státní zástupkyně proti zářijovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 8, který uznal aktivistu vinným z přečinu násilí proti úřední osobě. Rozsudek je tak pravomocný. Aktivista dostal pětiměsíční podmíněný trest s ročním odkladem za facku, kterou měl dát 28. května 2010 strážníkovi městské policie, když legitimoval skupinu Romů, kteří osobním autem vjeli do zákazu vjezdu.

„Soud má za to, že k napadení skutečně došlo,“ uvedl předseda senátu odvolacího soudu Jaroslav Cihlář. Podle něj měli strážníci plné právo legitimovat posádku vozu a následně i Boka, který se do jejich zákroku vložil jako náhodný chodec na vycházce se psy.

Bok chce podat ústavní stížnost

„Znovu opakuji, že jsem mu facku nedal,“ uvedl Bok po vynesení rozsudku. Proti postupu soudců prý hodlá podat ústavní stížnost. „Soud vlastně řekl, že se nesmíme zastat svých spoluobčanů. Jasně řekl, že strážník a policajt je víc než občan. Může se chovat hnusně a nepřístojně vůči občanům a soud ho vždycky přikryje,“ dodal rozrušený aktivista.

Státní zástupkyně žádala pro Boka naopak přísnější potrestání a překvalifikování přečinu na zločin, za který hrozí až šestiletý nepodmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám