Hlavní obsah

Podivné tresty, například polévání žáků ve sněhu vodou, přivedly učitele před soud

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov

Medializace alternativních trestů na školním lyžařském výcviku, podepřená anonymním udáním, dostala ve čtvrtek před Okresní soud v Trutnově učitele Odborného učiliště a praktické školy v Chroustovicích u Chrudimi Aleše Mrázka. Soudkyně líčení kvůli znaleckému posudku vyžádanému obhajobou odročila.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Učitel Aleš Mrázek

Článek

Šéf výcviku Mrázek, obžalovaný z přečinu útisku, zavedl spolu s trojicí kolegů nestandardní represe. Trestům dominoval nevinně nazývaný Andělíček spočívající ve vyválení polonahého provinilce ve sněhu. Potrestaný přitom několik sekund mával ve sněhu rukama.

Stupnici trestů skrytých pod čísly hrací kostky si čtyřiadvacet účastníků kurzu loni v březnu odhlasovalo na boudě Jana v krkonošské Malé Úpě. Tresty, například polévání polonahých provinilců před boudou vlažnou vodou, platily pro všechny včetně pedagogů.

Stanovili jsme pravidla suplující školní řád. Kdokoliv mohl s vylosovaným trestem nesouhlasit a riskovat tvrdší postih ve škole.
učitel

„Bylo mi trapně, hlavně když okolo po cestě chodili lidi,“ vypověděl jeden z potrestaných. Žáci, z nichž mnozí dovršili plnoletosti, většinou brali nezvyklé tresty jako legrační hru.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Učitel Aleš Mrázek

„Vinen se necítím. Šlo o specifické techniky spojené s otužováním uplatňované na předchozích kurzech. Stanovili jsme pravidla suplující školní řád. Vzhledem k podmínkám šlo o okamžitý způsob trestu, lepší nežli následné potrestání ve škole formou důtky, dvojky s chování nebo podmínečného vyloučení. Kdokoliv mohl s vylosovaným trestem nesouhlasit a riskovat tvrdší postih ve škole. Nikdy se to nestalo. Neprotestoval ani nikdo z rodičů,“ hájil Mrázek, podpořený kolegy, tresty přizpůsobené specifickým podmínkám šestidenního výcviku na horské boudě.

Vedoucí výcviku dostatečně nezvážil zdravotní rizika včetně erotického, jakým je dívka ve spodním prádle ve sněhu.
odborník

Úřady a psychologové označili metody chroustovických pedagogů za nevhodné. „Nešlo o šikanu. Vedoucí výcviku ale dostatečně nezvážil zdravotní rizika včetně erotického, jakým je dívka ve spodním prádle ve sněhu. Došlo také ke znerovnoprávnění vztahu pedagog a žák,“ reagovali v Pedagogicko-psychologické poradně v Pardubicích.

„Vesměs dospělým žákům jsme chtěli demonstrovat, že pro všechny platí stejná pravidla,“ kontroval před soudem Mrázek, jemuž hrozí až jeden rok vězení.

Mrázek, který v duchu presumpce neviny nadále učí, považuje spolu s kolegy celou kauzu za pomstu dvojice propuštěných kantorů. Ti údajně stojí za anonymním udáním, které roztočilo mlýn školské a justiční administrativy a mediální štvanice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám