Hlavní obsah

Poštval psa na exekutora, dostal podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

S podmíněným trestem odešel ve čtvrtek od brněnského Krajského soudu Petr Franěk. Muž letos v únoru poslal psa na exekutorského pomocníka, který přišel udělat soupis majetku. Franěk přitom u prvoinstančního městského soudu dostal dva roky vězení natvrdo. Odvolací soud ale vzal v potaz, že muž se po těžkém úrazu hlavy v krizových situacích jen velmi těžko ovládá.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Petr Franěk se u soudu hájil tím, že po těžkém úrazu se nedokáže ovládat.

Článek

Petr Franěk z Malešovic na Brněnsku před lety utrpěl těžké zranění, po kterém byl dokonce v kómatu a z následků se dodnes zcela nevzpamatoval. Před několika lety se pak dostal do finančních problémů, kvůli kterým u jeho dveří zazvonil exekutorský vykonavatel, který si chtěl sepsat majetek. K tomu už ale nedošlo, exekutorský pomocník musel prchnout, Franěk na něj totiž poštval svého psa.

„U obžalovaného nastala po úrazu významná změna chování. Pokud se dostane do afektu, ovládací schopnost je u něj výrazně snížená, sám v takovém stavu obtížně předjímá důsledky svého jednání. Je značně sociálně handicapován, nedokáže se soustředit, vybuchuje, jedná impulsivně, i proto musel zanechat svého zaměstnání. Dokáže se ze svého jednání poučit, ale i do budoucna bude mát sklon k impulzivnímu jednání,“ prohlásila soudní znalkyně.

Trhej, vem si ho!

Podle verdiktu soudu Franěk reagoval na klepání exekutorského vykonavatele tak, že otevřel dveře od rodinného domku a na muže poštval svou jedenáctiletou fenu rotvajlera se slovy „trhej, vem si ho!“, což doprovodil komentářem, že u něj doma se nic polepovat nebude. Exekutorský pomocník se spasil jen rychlým ústupem do auta, přičemž na svou obranu použil paralyzér, kterého se pes zalekl.

„Nic takového se nestalo, psa jsem na nikoho nepoštval. Psa sice mám, ale nikdy s ním nebyl žádný problém. Kdybych šel do vězení, přišel bych o všechno,“ opakoval Franěk. Podle verdiktu Krajského soudu navíc nelze Fraňkovo jednání klasifikovat jako vyhrožování s cílem působit na úřední osobu.

„Těžko si lze představit, že prostřednictvím pomocníka lze působit na výkon funkce exekutora jako takové, v tomto případě se jedná o prosté vydírání,“ rozhodl senát v čele s Marií Večeřovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám