Hlavní obsah

Zima pořádně nezačala, ale horská služba už má napilno

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima letos ještě ani pořádně nezačala, nicméně horští záchranáři už zasahovali skoro padesátkrát. Úrazům na sjezdovkách tradičně dominují poranění kloubů. Nejvíce úrazů připadá na Krkonoše, následuje Šumava a Jeseníky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Krkonošská horská služba v akci

Článek

„Statisticky vzato za posledních zhruba čtrnáct dnů lyžařské sezóny došlo na horách v Česku k osmačtyřiceti úrazům. Jenom za poslední týden jich bylo osmatřicet, z toho patnáct v Krkonoších a jedenáct na Šumavě,“ shrnul republikový náčelník horské služby Jiří Brožek. Devětkrát přitom zasahovala rychlá záchranka a jednou na krkonošských Pardubických boudách vrtulník.

„Ačkoli většina lyžařů dnes používá ochranné přilby, které ovšem nejsou samospasitelné, neméně důležitým faktorem bezpečnosti zůstává chování na sjezdovkách,“ připomíná Brožek. Pohyb na sjezdových tratích, kde minulou sezónu přišlo v Česku k úrazu 5309 osob, upravuje lyžaři často laxně respektované Desatero FIS.

Znění desatera majícího spíše doporučující charakter přitom visí v každém skiareálu. „Nicméně při případných soudních sporech k němu mohou soudy přihlédnout. Rozhodně je ale nelze srovnávat se silniční vyhláškou nebo jinou zákonnou normou,“ přiblížil Brožek.

Mají lepší vybavení než záchranáři v Alpách

Hory v letošní zimní sezóně střeží v Česku 111 profesionálů spolu se zhruba čtyřsetčlenným sborem záchranářských dobrovolníků dislokovaných na 79 služebnách. Polovina mužů v červených bundách operuje v Krkonoších.

Výzbroj, výstroj i profesionální um českých záchranářů odpovídá podle Brožka náročnosti tvrdé práce v horském terénu.

„Jsme po všech stránkách vybaveni, abychom všechno zvládali,“ tvrdí. Výbavu mohou české horské službě závidět i kolegové z Alp, kteří musejí mnohdy vystačit se zastaralou technikou. „Je to dáno skutečností, že okolo osmdesáti procent zásahů v Alpách se děje prostřednictvím vrtulníku. U nás je to naopak. Většina zásahů se odehrává po zemi,“ vysvětluje Brožek.

Našinci zásahy platit nebudou

Našinci na rozdíl od cizinců zásahy horské služby nadcházející zimu opět platit nebudou. Náklady i zbytečných výjezdů horských záchranářů půjdou v případě občanů České republiky ze státní kasy.

Legislativa doposud nenašla vhodné řešení otázky, zda platit nebo neplatit. „Pokud by se mělo za akce horské služby platit, potom nikoliv pouze za prokazatelně zbytečné zásahy, ale za všechny,“ říká Brožek.

Horizont, kdy k něčemu podobnému dojde, pokud vůbec, se však neodvažuje odhadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám