Hlavní obsah

Krajský soud řeší, jestli starosta Huntířova nezneužil dotace

Právo, ape

Zneužitím povodňových dotací na odbahnění rybníků, za kterým měl být podle obžaloby starosta Huntířova na Děčínsku Josef Záruba, se zabývá Krajský soud v Ústí nad Labem. Představitel obce byl obžalován ze zneužití pravomoci veřejného činitele a úvěrového podvodu. Spolu s ním je souzen i podnikatel Petr Matoušek, který je podezřelý z dotačního podvodu a pletichy při veřejné soutěži. Oběma mužům hrozí až 10 let vězení.

Foto: Barbora Silná , Právo

Obžaloba tvrdí, že obec vůbec nebyla zaplavená, jak se tvrdilo v žádosti. Ilustrační foto

Článek

Na peníze podle obžaloby obec neměla nárok, protože v roce 2007 zaplavená nebyla, jak bylo uvedeno v žádosti o dotaci. Tu ministerstvo pro místní rozvoj schválilo, jejím neoprávněným čerpáním měli oba podezřelí způsobit škodu přes 5,4 miliónu korun.

Soud se případem zabývá už od srpna, v nejbližší době ale verdikt očekávat nelze, jednání bylo odročeno na 6. února příštího roku.

V pondělí u soudu vypovídal pracovník Finančního úřadu v Děčíně, který přidělené dotace předloni a loni kontroloval a zjistil nesrovnalosti mezi fakturovanými pracemi a pracemi, na něž obec chtěla dotaci. "Řešil jsem s panem starostou, že nemáme doloženo splnění parametrů, které byly závazné. Uvedl, že patřičné doklady doloží, což do konce kontroly ani v odvolacím řízení neudělal," vypověděl svědek.

Obec se proti výsledku kontroly odvolala, podle pracovníka finančního úřadu ale v pátek přišlo zamítnutí tohoto odvolání a obec bude muset část dotace vrátit.

Hlavním argumentem Petra Matouška bylo, že bahno z rybníka má jiný objem při těžbě za mokra než po vyschnutí. To prý mohlo stát za rozdílným objemem vyfakturovaného množství. U soudu vypovídal i znalec, který vypracovával pro obec znalecký posudek a částečně dal tomuto tvrzení za pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám