Hlavní obsah

Manželka policisty chtěla vydělat na nehodě, měla informace ze spisu

Právo, Patrik Biskup

Před dvěma lety seděl v autě, do kterého čelně narazil řidič předjíždějící na plné čáře. Karel Medlín tehdy z nehody vyvázl bez vážnější újmy, ale jeho otec za volantem octavie nehodu nepřežil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Za nějaký čas se šestadvacetiletému muži z Horažďovic ozvala obchodní zástupkyně komerční společnosti Evropské centrum odškodnění Milena Nová a nabídla se, že mu za provizi pomůže s vymáháním odškodnění za smrt otce, na které má jako pozůstalý zákonný nárok a které jde z povinného ručení viníka nehody.

Medlína přitom šokovalo, jak se mohla obchodnice dostat k jeho osobním údajům, soukromému telefonu a dalším informacím, které jsou obsaženy v policejním spise.

Jedno vysvětlení se nabízí. Manžel Mileny Nové je policista, který se na vyšetřování této dopravní nehody podílel. Ten ale popřel, že by informace ze spisu vynesl.

„Znala veškeré detaily nehody, včetně toho, jak je na tom její viník. Takové podrobnosti mohl vědět pouze ten, kdo četl vyšetřovací spis,“ řekl Medlín s tím, že se dotyčné ženy ptal, jak se k těmto informacím dostala. „Ona mi na to odpověděla, že má své zdroje. Ještě se přitom cítila dotčená,“ pokračoval Medlín.

Nevěřícně také kroutil hlavou, když se mu žena pokoušela objasnit, jak získala jeho číslo na mobil. „Nejdřív tvrdila, že ho má z nemocnice. Když jsem jí to vyvrátil, tak zase přišla s tím, že ho dostala ve firmě. Nedokázala ale říci, v jaké firmě, a neustále to omílala dokola,“ uvedl Medlín.

Odměnou třetina z vymožené částky

Jako odměnu si obchodnice řekla pětatřicet procent z vymožené částky. „Protože jsem větřil nějakou levárnu, tak jsem jí řekl, ať připraví smlouvu, kterou nechám zkontrolovat právníkem. To odmítla,“ dodal Medlín.

Sama obchodnice se na dotaz Práva velmi ostře ohradila proti tomu, že údaje o Karlu Medlínovi získala podloudným způsobem. „Jak si vůbec tohle můžete myslet? Já jsem to panu Medlínovi vysvětlila a s vámi se o tom bavit nebudu,“ reagovala Milena Nová a zavěsila telefon. Její manžel k tomu uvedl, že tuto dopravní nehodu přímo nezpracovával, ale s vyšetřováním pomáhal kolegovi. Připustil, že přístup do spisu měl, ale žádné údaje z něho ženě neposkytl.

„Odkud ty informace měla, nemám tušení. Pokud ale vím, tak manželka v rámci své práce spolupracuje s nějakými pojišťováky, které Evropskému centru odškodnění poskytují určitou databázi. Samozřejmě se přikláním k tomu, že osobními údaji by tyto komerční společnosti disponovat neměly,“ prohlásil Michael Nový.

Zákonný nárok na náhradu škody na zdraví vzniká poškozenému účastníku dopravní nehody, který nehodu výlučně nezavinil (řidič, spolujezdec, motocyklista, cyklista, účastník hromadné dopravy, chodec). Odškodnění dostane i pozůstalý, jemuž zemřel při dopravní nehodě blízký člověk. S nárokem je třeba se obrátit na pojišťovnu provozovatele vozidla, kterým byla nehoda zaviněna, a poté vyplnit její formulář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám