Hlavní obsah

Falešný šlechtic nasliboval lidem pohádkové zbohatnutí, dali mu 50 miliónů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moravskoslezská policie vyšetřuje neobvyklý případ podvodníka z Frýdecko-Místecka, který od více než stovky lidí vylákal bezmála 50 miliónů korun. Vydával se mimo jiné za šlechtice a správce rozsáhlých majetků několika bohatých lidí z celého světa a zároveň sliboval zhodnocení investic o 100 až 200 procent během jediného roku.

Článek

Policie už případ částečně uzavřela návrhem na podání obžaloby, prověřování aktivit 49letého podnikatele ale nadále pokračuje.

Zhodnocení vkladů muž sliboval mimo jiné pod hlavičkou firmy Astra Invest Limited. „Bylo prokázáno, že v úmyslu se obohatit vylákal od 112 poškozených finanční prostředky ve výši 48,5 miliónu korun,“ řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality krajské policie Martin Válek s tím, že škoda ale není konečná, poškozených stále přibývá.

Důvěřivec vložil sedm miliónů

„Prezentoval se jako osoba šlechtického původu, která spravuje majetek významných osob z celého světa. Svoji důvěryhodnost se snažil zvýšit tím, že je vlastníkem zlatého pokladu. Na setkáních s klienty ukazoval mince a předměty, které mají z tohoto pokladu pocházet. Tyto předměty přitom nakoupil z vkladů jiných klientů. Někteří lidé mu svěřili i celoživotní úspory,“ doplnil kriminalista Vlastimil Studený.

Vklady jednotlivých osob se podle něj pohybovaly od částky 96 tisíc až do miliónových hodnot. „Největší investovanou částkou od jednoho investora bylo sedm miliónů,“ dodal Studený. Obviněný muž působil tak důvěryhodně, že jeho klienti často přesvědčili své příbuzné, aby mu peníze svěřili také.

Část údajného zlatého pokladu, kterým se podnikatel chlubil, se policii podařilo zajistit při domovních prohlídkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám