Hlavní obsah

Manželku chtěl zabít sekáčkem, dostal 12 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

S dvanáctiletým trestem vězení odešel v pátek z jednací síně královéhradeckého krajského soudu čtyřiašedesátiletý Vasil Kampo. Letos v květnu chtěl v České Skalici na Náchodsku zavraždit sekáčkem na maso svou o pět let starší manželku.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vasil Kampo nakonec svého činu litoval.

Článek

Kampo se přiznal už týž den, kdy se skutek stal a zatkla ho policie. Jako motiv uvedl, že s manželkou měli několikasettisícové dluhy a věřitelé se neustále hlásili o jejich splácení. Vraždu s následnou sebevraždou plánoval zhruba půl roku předem. Chtěl tím jednou provždy vyřešit svou neutěšenou situaci.

Osudného dne napadl manželku ve společném bytě kolem poledne, když seděla v křesle a sledovala televizi. Způsobil jí vážná zranění hlavy a horních končetin. Později nad svým skutkem vyslovil lítost.

Poškozené zůstaly zdravotní následky

Trest je na samé spodní hranici zákonné sazby a Kampo jej rezignovaně přijal. „Řekl jsem klientovi, že odvolání by zřejmě nemělo smysl,“ řekl po skončení jeho obhájce Jan Lipavský. Protože s výší trestu souhlasila i státní zástupkyně Lenka Faltusová, rozsudek nabyl právní moci.

Soud obžalovanému určil pro výkon trestu mírnější věznici s ostrahou. Předseda trestního senátu Miloslav Ježek to zdůvodnil tím, že Kampo dosud žil bezúhonným životem, k činu se přiznal a jeho závažnost si uvědomuje. „Na druhou stranu, jen shodou okolností nedošlo k úmrtí poškozené, takže jsme neshledali důvody k tomu, abychom uložili trest pod spodní hranici platné sazby, jak navrhovala obhajoba,“ řekl Ježek.

Součástí rozsudku je povinnost zaplatit způsobenou škodu zdravotní pojišťovně a také poškozené ženě, které zůstaly zdravotní následky. Celková suma je přes 300 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám