Hlavní obsah

Jednatelé připravili firmy o více jak 200 miliónů

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Policisté stíhají dva jednatele společnosti Českobudějovické pozemní stavby ve věku 41 a 52 let, kteří prý úmyslně připravili 175 společností o 201 miliónů korun. Za podvod jim hrozí až deset let vězení.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Jako statutární zástupci společnosti, s hlavním předmětem podnikání výstavba bytových a nebytových budov, do jejíhož vedení se dostali v březnu roku 2007, podváděli. Podle obvinění připravili 175 společností o 201 miliónů korun,“ řekl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Dále upozornil, že v období od září 2007 do srpna následujícího roku, objednávali a odebírali zboží a služby, ačkoliv věděli o velmi špatné ekonomické situaci společnosti. „Věděli, že nebudou schopni ve lhůtě splatnosti ani později, dostát sjednaným závazkům z důvodu nedostatku finančních prostředků. Tuto skutečnost dodavatelům zboží a služeb zatajili,“ konstatoval mluvčí.

Jihočeští kriminalisté na případu pracují od roku 2008, kdy podaly první dvě poškozené společnosti trestní oznámení. Vyžádali si také znalecký posudek z oboru ekonomika a ten jednoznačně konstatuje, že disponibilní prostředky společnosti v srpnu 2007 nepostačovaly k úhradě závazků 90 dnů a více, po lhůtě splatnosti.

„Způsobenou škodou je případ za posledních několik let ojedinělý. Mimořádný je i počtem poškozených,“ zdůraznil mluvčí a doplnil, že firma musela jít do insolvenčního řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám