Hlavní obsah

Krkonoše se vzpamatovávaly ze sněhové bouře

Právo, Vladislav Prouza

Krkonoše se ještě během čtvrtečního odpoledne vzpamatovávaly z noční sněhové bouře. Vánice stihla vyšší partie hor, kde místy napadlo až čtyřicet centimetrů sněhu. Řadu horských cest k odlehlým horským objektům se podařilo protáhnout teprve po poledni.

Horalé si zaválčili s první bohatou nadílkou sněhuVideo: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

Hlavní tahy silničáři vyčistili většinou s ranním rozbřeskem. Úseky silnic, kde podmínky dovolují solit, zůstaly holé. Noční bouře ovšem změnila mnohé horské silniční úseky načas v bílé peklo.

„Okolo osmé hodiny večer jsem jel z Černého Dolu na Hoffmanky. Zčista jasna se přede mnou objevila bílá stěna. Bylo to, jako by mi někdo házel lopatou sníh na přední sklo,“ popsal středeční večerní kalvárii Pavel Dufek obývající dům na Zlaté Vyhlídce pod Černou Horou nad Janskými Lázněmi.

Vánice se zcela utišila ve čtvrtek okolo desáté hodiny ráno, kdy slunce na jasně modré obloze vykouzlilo pravou horskou idylu. Sníh kvůli teplotám nad nulou ztěžkl, což horalům komplikovalo úklid cest. Dole půjde sníh zřejmě rychle dolů. Nahoře, odhadem od sedmi set metrů, kde se teploty pohybují mírně pod bodem mrazu, by se měl udržet, shodují se místní.

Lyžaři si konečně přijdou na své

Sněhový příval dovolí o víkendu rozšířit možnosti sjezdového lyžování z dosavadních dvou provozuschopných sjezdovek ve Špindlerově Mlýně a Mladých Bukách u Trutnova o další krkonošská střediska. Čtvrtkem zahájil sezónu areál v Janských Lázních a skoro kompletně pojede Špindl.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžaři měli doposud šanci v Mladých Bukách a Špindlu, což víkend změní.

„Vyjma několika vleků pojede o víkendu skoro všechno za ceny vedlejší sezóny 600 korun za dospělou osobu,“ přiblížil ředitel špindlerovského Skiareálu Jiří Beran.

Vrtochy počasí lze v Krkonoších, kam není radno jezdit bez náležité zimní výbavy, očekávat celý následující víkend. Místy se mohou tvořit sněhové jazyky a nelze vyloučit opakované vánice.

Reklama

Související témata:

Související články

Krkonoše konečně zasypal sníh

Krkonoše v noci z neděle na pondělí konečně zasypal sníh. Ten sice na Mikuláše v nejvyšších českých horách obvykle nepředstavuje žádnou raritu, ovšem před...

Na horách do pátku napadne půl metru sněhu

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý upozornil na silný vítr spojený se sněžením, který potrvá do pátku. Na horách by mělo napadnout 20 až 50...

Výběr článků

Načítám