Hlavní obsah

Za loupeže a přepadení ženy vyfasovali sedm a pět let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na sedm let za mříže poslal ve čtvrtek senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě Norberta Procházku (24) a na pět let Zbyňka Fojtka (27) za přepadení ženy spoluvězně jednoho z nich a za loupeže ve dvou olomouckých hernách. Fojtek loupeže vymyslel, zorganizoval a Procházku přesvědčil, aby je provedl. Ten pak jeho záměry zrealizoval.

Foto: Petr Marek, Právo

Zbyněk Fojtek (vlevo) a Norbert Procházka (vpravo) u olomouckého krajského soudu.

Článek

Poprvé loupili 10. a 25. února v olomouckých hernách Magic a Penalta. Procházka, který vše provedl, se na lup vypravil vyzbrojen plynovou pistolí, přičemž si odnesl poprvé asi sedm tisíc korun, podruhé necelé dva tisíce. Za tyto případy už ale oba obžalovaní byli potrestáni loni v září Okresním soudem v Olomouci, Procházka třemi a Fojtek 2,5 roku vězení.

S plánem na poslední akci přišel Fojtek poté, co se od spoluvězně z vazební věznice dověděl, že jeho žena má dostat od advokáta nějaké peníze za prodej domu. Údajně mělo jít o 800 tisíc korun. Jenže muži nešťastnici přepadli dříve, než se k penězům dostala.

Navíc se ve skutečnosti jednalo o sumu podstatně nižší. Stalo se tak loni 15. ledna, zhruba měsíc poté, co byl Fojtek propuštěn z vazby. Motivem jeho počínání byly dluhy, s nimiž si nevěděl rady.

Taška v kočárku

Lupiči tehdy přijeli společně do Olomouce a ženu sledovali od věznice, kde byla navštívit manžela, až domů. S sebou měla v kočárku holčičku. Procházka se jí snažil vytrhnout tašku upevněnou na kočárku, v níž podle Fojtkových informací měla mít peníze.

Hrozil jí při tom násilím. Když zjistil, že finance tam žádné nejsou, ukradl jí z peněženky 1200 korun a utekl na místo smluvené s Fojtkem. Ten ho tam čekal ve vozidle, kterým pak odjeli.

Souhrnný trest

U soudu se oba k loupeži přiznali. Fojtek však na rozdíl od Procházky hovořil jen o částce maximálně do 150 tisíc korun a také tvrdil, že nic „nerežíroval.

Tomu však soud neuvěřil. Jeho jednání ovšem překvalifikoval z loupeže na krádež spáchanou formou organizátorství.

„Proto jsme mu také uložili souhrnný trest, neboť šlo o dva různé delikty. Za jeden už byl potrestán, za druhý jsme ho odsoudili my. U Procházky se naopak jednalo o jeden pokračující zločin a to loupež, a to bylo u něj důvodem zrušení verdiktu okresního soudu a uložení zcela nového trestu,“ vysvětlil předseda senátu Eduard Ondrášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám