Hlavní obsah

Mladík, který se pokusil zabít babičku své přítelkyně, dostal 16 let

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na 16 let do vězení poslala ve středu soudkyně středočeského krajského soudu Eva Miláčková 23letého násilníka Jaroslava Lukáče. Ten se letos v červnu pokusil zavraždit babičku své přítelkyně. Kvůli penězům vnikl do jejího domu v Černuci na Kladensku, žena ho ale nachytala a začali se prát. Mladík měl na hlavě kuklu, kterou mu žena strhla.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Jaroslav Lukáč u krajského soudu v Praze.

Článek

„Skočil na mě a křičel něco ve smyslu, že mě musí zabít, abych ho neprozradila,“ vypovídala osmašedesátiletá žena, která při útoku přišla o oko, měla zlomenou čelist a byla pořezaná na hlavě, krku i hrudi. Přesto dokázala téměř o půl hlavy menšího agresora vytáhnout ze svého domu a přes dvorek ho za vlasy dotáhla na ulici, kde se jí vysmekl a utekl.

Lukáč se sice k útoku přiznal, ale stále tvrdil, že vraždit nechtěl. „Prohrál jsem všechny peníze na automatech, neměl jsem na nájem,“ vysvětlil, proč přišel krást. Vybavil se na to ale kuklou, dvěma noži, posilnil se alkoholem a neověřil si ani, zda žena už spí.

Jeho obhájce, který žádal překvalifikování činu na méně závažný, se proti rozsudku odvolal. Podle soudkyně ale nebyly pochybnosti o tom, že se jednalo o pokus o vraždu.

„A to i vzhledem k intenzitě a razanci útoku. Vražda nebyla dokonaná jen díky aktivní obraně poškozené, útočník směřoval na hlavu, krk a jen těsně minul důležité tepny,“ odůvodňovala rozhodnutí soudkyně, podle níž měl útočník navíc možnost z domu utéci, aniž by ženu napadl.

Reklama

Výběr článků

Načítám