Hlavní obsah

Kvůli nedostatku peněz ubodal svou manželku, nyní se zpovídá u soudu

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Kauzu Jaroslava Čížka (55) z Jeseníku, který ubodal svou manželku, začal ve středu projednávat senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě. Motivem hrůzného činu byly podle obžaloby spory partnerů o peníze.

Foto: Petr Marek, Právo

Jaroslav Čížek u olomouckého krajského soudu.

Článek

Čížkovi, jak vyplynulo u soudu, byly oba bez práce, a tak měli „hluboko do kapsy“. Nepříznivou finanční situaci řešili půjčkami, neplatili nájemné, elektřinu, plyn a další poplatky. Často se proto hádali, přičemž obžalovaný podle svědků svou ženu kvůli penězům i několikrát fyzicky napadl. Vše vyvrcholilo letos 28. dubna.

„Čížek tehdy po své ženě v ložnici bytu, který obývali, požadoval pět tisíc korun ze společných financí pro svou potřebu, a když byl odmítnut, odešel do kuchyně, vzal tam nůž s čepelí dlouhou 16,5 centimetru, vrátil se zpět a svou ženu tam v úmyslu usmrtit ji ubodal,“ uvedl státní zástupce Lev Novák s tím, že nešťastnici zasadil celkem dvanáct ran. Žena zemřela na zástavu srdce a vnitřní krvácení.

Tak jsem na ni lehl, aby neutekla a syn mě začal něčím mlátit do hlavy.
obžalovaný

Čížek se sice k usmrcení manželky doznal, ale tvrdil, že vraždit neměl v úmyslu. Zároveň chtěl svůj útok přímo v soudní síni názorně demonstrovat, což však předseda senátu Eduard Ondrášek nepřipustil a vyzval ho, aby své počínání „jen“ popsal.

„Požadoval jsem po ní 750 korun na nové brýle. Hodila mi pětistovku a dál se nebavila. S nožem v ruce jsem ji chtěl jen postrašit a přinutit, aby mi dala víc. Přetahovali jsme se a přitom mi ruka s nožem sjela pod její nohy a ona začala kopat. Zároveň křičela na syna, ať zavolá policii. Tak jsem na ni lehl, aby neutekla, a syn mě začal něčím mlátit do hlavy. Když jsem se probral, chvíli jsem totiž měl úplné zatemnění mozku, syn už byl ze mě pryč a já viděl, že manželka je mrtvá. Nebylo co řešit, a proto jsem jí ještě zasadil pár ran do hrudníku. Proč? To nevím. Ten moment mi prostě před očima klaplo a bylo hotovo,“ vypověděl Čížek.

Soud také ve středu vyslechl několik svědků a poté musel jednání kvůli neúčasti dvou znalců odročit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám