Hlavní obsah

David Berdych chce do mírnější věznice, není bez šance

Právo, Radim Vaculík

Hlavní aktér zřejmě nejznámějšího zločineckého gangu v novodobé historii české kriminalistiky David Berdych chce po osmi letech strávených ve věznici s ostrahou v severočeských Rýnovicích do mírnějšího typu vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta přivádí do soudní síně Davida Berdycha.

Článek

Prostřednictvím svého advokáta Jaroslava Ortmana požádal před několika týdny Okresní soud v Jablonci nad Nisou o přeřazení do věznice s dozorem. „Jednání o žádosti odsouzeného o přeřazení se bude konat 14. prosince,“ řekla včera Právu předsedkyně soudu Vladimíra Kohoutková.

A Berdych, odsouzený za loupeže, únosy a vydírání podnikatelů k 16 letům a devíti dnům vězení, není se svou žádostí bez šance. Vzhledem k tomu, že téměř od samého počátku svého trestu pracuje a tím i splácí způsobené škody, často se zapojuje do volnočasových aktivit a především už získal více než padesát kázeňských odměn, může u soudu uspět.

Vůbec s tím nemám problém, on se choval vždycky slušně.
policistka, která gang odhalila<br/>

„Budu dělat vše pro to, aby ho soud převedl do mírnějšího typu výkonu trestu, a myslím si, že podmínky k tomu by měl pan Berdych splňovat,“ uvedl Ortman. Co by pro Berdycha v praxi znamenalo přeřazení do věznice s dozorem? Především by to přineslo několik zásadních výhod. V mírnějším typu vězení by už nebyl pod takovým drobnohledem dozorců jako u ostrahy, například ho uvnitř objektu vězení nebudou všude doprovázet.

Hlavně by měl ale mnohem větší šanci pracovat nejen přímo v objektu věznice, nýbrž i za jeho branami na venkovním pracovišti. Za největší výhodu vězňů v dozoru však lze považovat možnost dostat se v rámci kázeňské odměny na víkend či na Vánoce na návštěvu domů k rodině.

Větší volnost

Tuto výsadu získal v minulosti například někdejší generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba, který byl odsouzen za přípravu vraždy novinářky k 12 letům vězení, nebo i někdejší sbormistr Bohumil Kulínský, jenž dostal 5,5 roku vězení za zneužívání nezletilých dívek z řad svého souboru Bambini di Praga.

Kromě zmíněných výhod může mít Berdych v případě úspěchu u soudu podle Ortmana častější návštěvy a třeba i větší možnosti, co se týká balíčků od příbuzných.

Fakt, že se hlava nejrozsáhlejšího organizovaného zločineckého gangu může občas dostat na pár dní na svobodu, nijak nevyvedl z klidu policistku Helenu Kahnovou, která společně se svým tehdejším partnerem celý případ odhalila.

Podle policistky není nebezpečný

„Vůbec s tím nemám problém, on se choval vždycky slušně. Poté, co jsme ho dostali, tak to položil a vypovídal úplně o všem. V jeho případě rozhodně nemám strach o zdraví ani o život,“ řekla Právu a připomněla, že právě díky podrobné výpovědi Berdycha se podařilo dostat za mříže většinu členů gangu včetně elitních policejních detektivů.

Berdych podle Kahnové není nebezpečný. On sám opakovaně u soudu uvedl, že už nikdy nemíní páchat žádné zločiny.

Z uloženého trestu si už přitom podle Ortmana odseděl polovinu, tedy osm let. O podmínečné propuštění na svobodu však může požádat až po odpykání dvou třetin trestu, takže mu nyní na podání žádosti o podmínku chybí ještě čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám