Hlavní obsah

Muž ubil koně palicí, u soudu dostal podmínku

Právo, Ludmila Žlábková
Náchod

Ani střelou z malorážky, ani nastřelením či vtlučením hřebíku do čela se Janu Školníkovi (29) z Jetřichova na Broumovsku nepodařilo loni v říjnu usmrtit klisnu Sylvu. Jak se nyní prokázalo u Okresního soudu v Náchodě, klisna zemřela až poté, co vzal dřevorubeckou palici, takzvaný kalač, a koně ubil opakovanými ranami do hlavy.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za svůj čin byl v úterý potrestán osmiměsíčním trestem odnětí svobody s podmíněným odkladem na 18 měsíců.

„Obžalovaný má také zaplatit pokutu 60 tisíc korun. Rozsudek však dosud nenabyl právní moci, neboť obžalovaný si ponechal lhůtu k podání odvolání. Státní zástupce se možnosti odvolání vzdal,“ uvedl soudce náchodského soudu Pavel Ruml. Vedle týrání zvířat soud muže potrestal i za nedovolené ozbrojování, protože se koně nejprve pokusil zabít nelegálně drženou malorážkou.

Chtěl pomoci kamarádce

O pomoc při utracení údajně nemocné klisny požádala loni obžalovaného jeho bývalá spolužačka z Heřmánkovic na Broumovsku. Snažil se jí vyhovět, ačkoliv neměl s porážkou hospodářských zvířat žádné zkušenosti. U soudu pak tvrdil, že k utracení koně použil jateční pistoli, následně jej udeřil palicí.

„Bylo však prokázáno, že koně střelil malorážkou, a to i přesto, že není držitelem zbrojního průkazu. Klisnu ale ani neomráčil, neboť kulka se odrazila. Poté ji blíže nezjištěným způsobem, pravděpodobně nastřelováním nebo vtloukáním hřebu nebo jiným nejatečním zařízením, způsobil v čelní části lebky dvě kulaté rány o průměru 5 mm a hloubce 20 mm. Nakonec klisnu usmrtil až opakovanými ranami kovovou palicí,“ popsal děsivý průběh utracení zvířete soudce a doplnil, že tímto muž klisně způsobil nepřiměřenou a mimořádně intenzivní bolest.

Majitelka koně u soudu podle ČTK vypověděla, že se k osmadvacetileté klisně, která měla zdravotní potíže, snažila přivolat veterináře. Když se jí to nepovedlo, požádala o pomoc známého. Údajně nechtěla, aby kůň skončil v kafilerii či na jatkách. Případ veterinářům oznámil soused ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám