Hlavní obsah

Soud poslal výtvarníka Týce za úpravu semaforů na měsíc do vězení

Praha

Obvodní soud pro Prahu 7 v úterý poslal výtvarníka skupiny Ztohoven, který tvoří pod jménem Roman Týc, na měsíc do vězení. Umělec, vlastním jménem David Hons, který vystupoval v předchozích líčeních pod příjmením Brudňák, totiž nezaplatil dříve uloženou pokutu 60 000 korun. Tou ho soud potrestal za výměnu skel u semaforů na přechodech pro chodce. Obhájce jednoho ze zakladatelů skupiny Ztohoven proti usnesení podá stížnost k Městskému soudu v Praze.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Soud poslal Davida Honse (vpravo na archivním snímku z 16. dubna 2008), tvořícího pod jménem Roman Týc, na měsíc do vězení. Nezaplatil dřívější pokutu za výměnu skel u semaforů.

Článek

Ztohoven je v umělecké obci respektovaná tvůrčí skupina, nicméně její projekty jsou často kontroverzní a někdy končí i stíháním jejích členů.

Honse soud viní z poškozování cizí věci, kterého se umělec dopustil tím, že v roce 2007 vyměnil v metropoli skla na 50 semaforech pro chodce za šablony s postavičkami v komických či lehce vulgárních situacích. Za to mu soud před třemi lety uložil peněžitý trest 60 000 korun, který Hons odmítá a nezaplatil ho. Výtvarník byl původně obžalován také z poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení.

Soudkyně v závěrečné řeči uvedla, že trest vězení zvolila proto, že peněžitý trest 60 000 korun by odsouzený podle vlastních slov nezaplatil.

Obhájce Michael Pokorný již předchozí rozsudek označil za nepřiměřený povaze obvinění a označil ho jako formalistický. Soud by měl podle něj vykládat právo se zřetelem k tomu, jak je společností vnímán čin.

Soudkyně připustila, že veřejnost vnímá pozitivně uměleckou stránku Honsova činu, ale zdůraznila, že umělec svým jednáním způsobil škodu, kterou město podle spisu vyčíslilo na zhruba 82 000 korun.

David Hons známý jako Roman Týc patří mezi zakládající členy umělecké skupiny Ztohoven. Na semaforech se po jeho zásahu objevili například beznohý muž, žena v sukni či oběšenec. Výtvarník čin vysvětlil tím, že jen pomohl panáčkům ze svěrací kazajky a uvolnit se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám